Pasak vieno pagrindinių šio konkurso iniciatorių Vaclovo Augustino, tai yra kur kas daugiau, nei eilinis konkursas. Jį drąsiai galima laikyti savotiškomis kūrybinėmis dirbtuvėmis, kurios skirtos motyvuoti jaunus kūrėjus, juos mokinti ir kartu artinti prie choro bei chorinės muzikos. Todėl dalyviai sulaukia įvairiapusės profesionalios pagalbos beveik nuo pat kūrybinio proceso pradžios. Ne tik kaip kompozitorius, bet ir kaip patyręs choro vadovas jaunuosius kūrėjus konsultuoja V. Augustinas. Vėliau visi autoriai prisijungę prie choro dalyvauja premjerinio koncerto repeticijose jau kaip atlikėjai, kad gyvai „savomis balso stygomis ir nervais“ patirtų, ką reiškia šiuolaikinės muzikos eksperimentai, o ateityje galėtų šią patirtį pritaikyti ir kituose kūriniuose.

Choro „Jauna muzika“ kartu su Lietuvos kompozitorių sąjunga organizuojamame konkurse šiemet pirmą kartą kūriniai pristatomi anonimiškai, neskelbiant jų autorių pavardžių. Nors ir žinoma, kad koncerte skambės Juliaus Aglinsko, Agnės Kemeklytės, Andriaus Maslekovo, Aleksejs Peguševs, Justinos Trinkūnaitės, Aistės Vaitkevičiūtės, Martyno Valančiaus ir Raimondos Žiukaitės kūrinių premjeros, tačiau jų autorystė tiek publikai, tiek žiuri bus atskleista tik išrinkus nugalėtojus. Vertinimo komisiją šiemet sudaro kompozitoriai Mindaugas Urbaitis, Zita Bružaitė bei kompozitoriai-dirigentai Donatas Zakaras, Gintautas Venislovas ir Jurijus Kalcas.

Beje jau tradiciškai „Vox juventutis“ koncerte bus atlikti ir tarptautinio vasarį Lenkijoje vykusio konkurso „Musica sacra“ laureatų kūriniai: amerikiečio Danielio J. Knaggso kompozicija „Hic est discipulus ille“ bei lenko Lukaszo Urbaniako „Psalm V“. Tai dar viena betarpiška galimybė publikai, o tuo pačiu ir jauniesiems lietuvių kūrėjams palyginti savo ieškojimus platesniame kontekste.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją