Čia rengiamoje gegužinėje, anot organizatorių, Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro darbuotojų, iki pat vidurnakčio susirinkusiųjų lauks įvairiausios tradicinės ir šiuolaikiškos Joninių linksmybės.

Jono kalnas gegužinės dalyvius pasitiks dvejais vartais, papuoštais žolynais, klaipėdietiškomis kartimis, tradicinėmis klaipėdietiškomis šiaudinėmis pamėklėmis. Jos ir statinė su pjuvenomis bei druska ant aukštos karties bus sudegintos "raganų deginimo" apeigoje.

Vaikų folkloro kolektyvų mergaitės ir tikros pynėjos kiekvienam nupins po žolynų vainiką, o tikrus Jonus vainikuos ąžuolo lapų vainikais. Iš surinktų žolių kupolės būrėja kiekvienam norinčiam nuspės metų ateitį.

Tradiciškai bus uždegti Joninių laužai, kad jų ugnies šviesa apsaugotų visus dalyvius ir Klaipėdą nuo piktų jėgų poveikio. Į upę bus paleisti vainikėliai su degančiomis žvakėmis. Etnologė Loreta Stonkutė-Balsienė sako, kad jaunuolių porelė, paleidusi tokius vainikus, sužinos, ar jiems lemta būti kartu: jei vainikėliai gražiai plauks greta - lemta, jei išsiskirs - nelemta.

Gegužinę Klaipėdoje ves papročių žinovė, Lietuvos radijo laidų vedėja Gražina Kadžytė. Dalyvaus Klaipėdos folkloro kolektyvai, draugijos ir klubai, instrumentinė grupė iš Vilniaus "Duja". Susirinkusieji išgirs ir Veronikos Povilionienės balsą. Ji dainuos ne tik viena, bet ir kartu su pernai metais išrinktu "Jonų Jonu" Jūrininkų ligoninės vyr. gydytoju Jonu Sąlyga.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją