„Amfitrionas“ – jau aštuntasis jaunojo kūrėjo darbas profesionalioje scenoje ir trečiasis pastatymas VMT. Pirmaisiais spektakliais labiausiai pagarsėjęs kaip jautrus ir išmoningas klasikinių tragedijų ir dramų siužetų interpretatorius, šįsyk A. Areima imasi režisuoti komišką pasakojimą apie žemėn nusileidžiantį „dieviškąjį meilužį“.

„Jau kurį laiką ieškojau geros komedijos, nes tas teatras, kurį kūriau lig šiol, net ir man pačiam dabar, žvelgiant iš šiokios tokios perspektyvos, atrodo pernelyg rimtas, griežtas ir tam tikra prasme santūrus. O Peterio Hackso „Amfitrionas“ mane nustebino žaismingumu ir energija“ – sako intensyviai repetuojantis A. Areima.

Sofoklis buvo parašęs tragediją „Amfitrionas“, tačiau ji neišliko. Vėliau Amfitriono mitas buvo interpretuojamas komiškai. „Plautas parašė tvirčiausią Amfitrioną, Moliére‘as – sumaniausią, Drydenas – akiplėšiškiausią ir gašliausią, Kleistas – giliausią. Kiekvienas yra savaip nepranokstamas, bet verta išmėginti, ar įmanoma šiuos pranašumus suvienyti viename tekste“ – rašo P. Hacksas, kurio 1968 m. parašytas „Amfitrionas“ neretai vadinamas aštriausia, konkrečiausia, net chuliganiška antikos mito interpretacija.

Pasak jaunojo režisieriaus, po paskutiniųjų niūrių ir griežtų spektaklių jis pats sau norėjo įrodyti, nesąs beviltiškai pasenęs ir dar turįs savyje pakankamai jaunatviško noro provokuoti. Todėl spektaklio kūrėjai „Amfitriono“ nerekomenduoja nepilnamečiams.

Pats „Amfitriono“ režisierius A. Areima spektaklį vadina ode meilužiui, jausmų atgimimu, vaistu ar nuodu, pažadinančiu ir atgaivinančiu aistrą, sujudinančiu nusistovėjusius santykius, aptingusius jausmus. Anot režisieriaus, „ir šeimoje, ir visuomenėje, ir teatre mes turime būti laisvi, gyvybingi ir fantazuojantys. Apie tai ir noriu kalbėti statydamas „Amfitrioną“ – apie vaizduotę, laisvę jausti ir mąstyti. To paties tikiuosi ir iš publikos: noriu, kad ir žiūrovas, stebėdamas šį spektaklį, jaustų poreikį fantazuoti, mąstyti, filosofuoti.“

Jaunas režisierius A. Areima jau spėjo sulaukti ne tik nemažai Vilniaus ir Kauno teatrų publikos simpatijų, bet ir profesionalių scenos meno vertintojų pripažinimo. Per pastaruosius dvejus metus jo spektaklių pavadinimai net du kartus nuskambėjo skelbiant prestižinių „Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimų laureatus ir dar keturis kartus pasirodė nominantų sąrašuose.

Naujausioje VMT premjeroje vaidina gausi talentingų jaunųjų aktorių komanda: spektaklyje „Amfitrionas“ vaidina aktoriai Tomas Rinkūnas, Tadas Gryn, Agnė Šataitė, Martynas Nedzinskas ir kt. Spektaklio scenovaizdį ir kostiumus kuria žymi dizainerė Agnė Kuzmickaitė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją