Savo pasirodymuose jungdami skirtingų Europos kraštų ir įvairių laikotarpių liaudies dainas, giesmes bei maldas, jie siekia parodyti, kad dvasingumo poreikis žmonėms buvo būdingas visur ir visais laikais.

Koncertas prasidės Anatolijaus Šenderovo „Sulamitos giesmėmis“, kurių solinę violončelės partiją atliks Mindaugas Bačkus, o fortepijonu skambins pats kompozitorius. Šis kūrinys buvo sukurtas prieš 20 metų sopranui ir fortepijonui biblijinės „Giesmių giesmės" pagrindu. Opuso atsiradimą inspiravo kelionės į Izraelį metu patirtas nepaprastas grožis, didybės ir kaitros dykumos. Tas ypatingas jausmas apima lankant šventas vietas, būnant žemėje, kur viskas primena tūkstantmečių religijos ir kultūros istoriją. Solinėje partijoje girdimos Jemeno žydų muzikos intonacijos, per tūkstančius metų patyrusios nedidelę evoliuciją ir išlaikiusios pirmapradį savitumą.

Dabar „Sulamitos giesmės“ tapo tikru autoriaus hitu ir yra atliekamos įvairiomis sudėtimis (viena jų anksčiau skambėjo ir mūsų salėje).
Marija Krupoves – filologijos mokslų daktarė, tautinių bendrijų kultūrų tyrinėtoja, folkoloristė, Centrinės ir Rytų Europos liaudies dainų atlikėja. „Multikultūralizmas Europoje yra idėja, kuri turi savo palaikymą Europoje,“ – sako Marija. Vilniuje gimusi atlikėja šį miestą vadina visų namais, vieta, „kur įvairios kultūros turėjo tiek daug galimybių vystytis, sugyventi kartu.“

M. Krupoves tyrinėja Lietuvos tautinių mažumų dainas, ruošia koncertines programas, kuriose, pritardama sau gitara, jausmingai atlieka lietuvių, lenkų, baltarusių, rusų, totorių, karaimų, žydų, čigonų ir kitų tautų liaudies dainas. Ji dainuoja daugiau nei dešimčia kalbų, kaip pati sako, „devyniomis žemės kalbomis ir dešimtąja – dangaus-hebrajų“. Publika jos koncertus visada priima labai šiltai ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Kanadoje, Japonijoje bei kitose šalyse.

M. Krupoves: „Bandžiau ne šiaip restauruoti liaudies kultūrą ir dainuoti taip, kaip jas dainuoja liaudyje, – man tai ne taip įdomu, tai yra senovė. Norėjau dainuoti gyvai ir tai, kas gali dominti šiuolaikinį žmogų. Pajudinti jo širdį, kažką pasakyti jausmams, gal paliesti dvasią.
Liaudies tradicinėse dainose to yra pakankamai.“

Gerardas Edery – Niujorko sinagogų kantorius, įvairių tautų ir kultūrų dainų bei giesmių atlikėjas, gerai žinomas visoje Šiaurės Amerikoje. Jis rengia edukacinius projektus Carnegie Hall salėje Niujorke ir kitose JAV vietose, Kanadoje bei Jungtinėje Karalystėje. Kartu su M. Krupoves jis dalyvavo „Tarptautiniame Vilniaus folkloro festivalyje 2005“. Pasak atlikėjo, tada „mes pradėjome tyrinėti vienas kito repertuarą ir atradome daug sąsajų, jungiančių šias aiškiai skirtingas kultūras ir muzikinius stilius.“

Prieš trejetą metų Gerardas ir Marija pristatė bendrą kompaktinę plokštelę „Du tikėjimai, vienas balsas“, paskirdami „šį įrašą visiems žmonėms, kurie siekia subrandinti naują abipusio supratimo, pagarbos ir taikos visai žmonijai „Aukso amžių“.

Dalis šioje plokštelėje užfiksuotos muzikos skambės ir taip pavadintoje koncertinėje programoje. Marijai ir Gerardui pritarsiančio Klaipėdos kamerinio orkestro kūrinius specialiai aranžavo Rimantas Giedraitis. Koncerte taip pat dalyvaus Vytautas Mikeliūnas (smuikas) ir Pavelas Giunteris (perkusija).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją