1968-2006 metais Vilniuje, Šv. Mykolo bažnyčioje, veikęs Architektūros muziejus rinko, saugojo, tyrė ir populiarino Lietuvos profesionaliosios architektūros eksponatus. Pirmieji eksponatai buvo negatyvai, kokliai, plytos, atvirukai.

Eksponatus Architektūros muziejui perdavė daugybė Lietuvos architektų. Brėžinius, dokumentus apie XX amžiaus pirmosios pusės Lietuvos architektūrą išeiviai siuntė ir iš JAV, Australijos.

2001-aisiais muziejaus fonduose buvo per 50 tūkst. miestų ir miestelių planų, pastatų projektų, brėžinių, piešinių, fotografijų.

Prieš penkerius metus vykdant Kultūros paveldo centro, kuriam tuo metu Architektūros muziejus buvo pavaldus, reorganizaciją, pastarasis buvo uždarytas, jo eksponatai perduoti Lietuvos nacionaliniam muziejui (LNM).

Kas iš jų šiuo metu dar likę, KPC direktorius teigia negalintis pasakyti.

"Architektūros muziejus sunaikintas, viskas perduota (LNM direktorei - BNS) Birutei Kulnytei, ir dabar pas B.Kulnytę nieko nėra. Dalis maketų sunaikinta, dalis - fonduose. Iš Architektūros muziejaus šiandien net nežinome, kas liko", - BNS teigė V.Kačinskas.

Anot jo, dalis Architektūros muziejaus archyvo sunaikinta LNM tarybos sprendimu.

"Ką mes perdavėme (Lietuvos nacionaliniam) muziejui, turime visus aprašus, o kas šiandien yra likę, tikrai į tą klausimą negalime atsakyti. Iš nepatvirtintų šaltinių žinome, kad nemažai tų perduotų eksponatų - pas juos kažkokia taryba yra - tarybos sprendimu buvo nurašyta ir sunaikinta", - kalbėjo jis.

B.Kulnytė BNS nei patvirtino, nei paneigė, kad dalies eksponatų nebeliko.

Anot jos, muziejinio pobūdžio Architektūros muziejaus medžiaga saugoma LNM, o archyvinio pobūdžio medžiaga pagal perdavimo aktą perduota Vilniaus apskrities archyvui.

"Perimtas fondas yra apskaitytas ir prieinamas lankytojams. Lietuvos nacionaliniam muziejui perimti medžiagą buvo pasiūlyta todėl, kad iki 1994 metų muziejui priklausęs Architektūros skyrius toliau nebuvo tinkamai tvarkomas, nekeitė ekspozicijos", - teigiama LNM direktorės atsakyme.

V.Kačinsko žodžiais, ar muziejus bus atkurtas, priklausys nuo kultūros ministro.

"Reikia klausti kultūros ministro - čia nuo jo valios priklauso. Buvo bloga valia sunaikinti ankstesnio ministro Vladimiro Prudnikovo, o dabar, ar šito ministro gera valia būtų, - nežinau", - svarstė jis.

Apie Architektūros muziejaus atkūrimo planus ketinama kalbėti penktadienį vyksiančiame Lietuvos architektų sąjungos (LAS) suvažiavime.

LAS penktadienį taip pat ketina rinkti savo vadovus ir diskutuoti apie kitas architektūros aktualijas: tvarios architektūros principų ir praktikos propagavimą, kultūros paveldo apsaugos ir architektūros projektavimo interesų integraciją, architektūros viešumą, kritiką, įvaizdį. Taip pat bus pristatoma nauja architektūrinių konkursų organizavimo nuostatų redakcija.

Šiuo metu LAS vadovauja Gintautas Blažiūnas.

LAS vienija per 1000 architektų.