Spektaklis buvo kuriamas keliais etapais – pirmosios repeticijos vyko Tel Avive (Izraelis) ir Kane (Prancūzija), vasario mėnesį norvegų trupė rezidavo ir tęsė spektaklio kūrybinį procesą Vilniuje, Menų spaustuvėje. Visai neseniai, vos kovo pabaigoje, įvykus premjerai Osle, dar visai „šviežią“ kompanijos „Winter Guests“ spektaklį „Ydingieji“ išvys Lietuvos publika.

„Spektaklio režisierius, sparčiai kylanti Norvegijos šokio žvaigždė Alanas Lucinas Øyenas, savo darbuose nevengia kraštutinumų. Projekte „Ydingieji“ taip pat gausu nuogo kūno, nešvankių kalbų, šokiruojančių, kartais gąsdinančių vaizdų. Vis dėlto scenoje vyksiančių dalykų nereikėtų suprasti tiesiogiai, piktintis – čia gausu paslėptų prasmių, svarbių šiandienos gyvenimo detalių. Menas turi skatinti mąstyti, „Ydingieji“ puikiai tą daro“, - pasakoja festivalio organizatorius Audronis Imbrasas.

Pasitelkdami šokį, žiaurius tekstus ir vaizdo medžiagą, choreografas A. L. Øyenas ir buvęs visame pasaulyje garsėjančios Izraelio šokio kompanijos „Batsheva“ šokėjas Léo Lérusas analizuoja šiurpą keliantį brutalumą, bauginančias rasizmo, seksizmo ir bet kokio kito „izmo“ subtilybes ir visuose mumyse slypintį įniršį.

„Ydingųjų“ atspirties tašku tampa neapykanta sau. Pasirodyme žvelgiama į niekinantį ir kritišką dialogą, tapusį neatskiriama kiekvieno mūsų kasdienybės dalimi. Norvegų spektaklis buvo kuriamas kaip ekspresyvi ir agresyvi šokio kompozicija, kurios svarbiausiais tematiniais akcentais tampa kritiškumo ir ginčo sąvokos.

A. L. Øyenas vis dažniau vadinamas vienu talentingiausių jaunųjų Norvegijos menininkų, jo kaip rašytojo, choreografo ir režisieriaus darbai itin gerai vertinami ne tik tėvynėje, bet ir užsienyje. Kūrybinį kelią menininkas pradėjo Norvegijos Nacionalinėje šiuolaikinio šokio kompanijoje, o vėliau įkūrė trupę „Winter guests“. A. L. Øyeno šokio bei teatro spektakliai pasižymi dideliu emociniu ir draminiu užtaisu. Jo choreografinė kalba – sudėtinga ir reikalaujanti techniškų atlikėjų.

Kontraversiškas šiuolaikinio šokio spektaklis „Ydingieji“ sulaukė daugybės teigiamų kritikų įvertinimų. Režisieriaus pasirodymą Vilniuje remia Norvegijos meno taryba, Bergeno miestas, Norvegijos ambasada Tel Avive, Norvegijos užsienio reikalų ministerija.

Gegužės 2 – 7 d. Vilniuje vyksiančio festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ programoje – net keturiolika naujausių Prancūzijos, Vokietijos, Danijos, Norvegijos, Islandijos, Latvijos ir mūsų šalies šiuolaikinio šokio kūrėjų spektaklių, kurie bus rodomi Lietuvos nacionaliniame dramos teatre ir „Menų spaustuvėje“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją