„Esu be galo laiminga. Būti įvertinta rašytojų ir tapti pirmąja J.Buitkaus, kurį pažinojau, literatūrinės premijos laureate man didelė garbė“, – neslėpdama jaudulio ir džiaugsmo susirinkusiesiems kalbėjo charizmatiškoji aktorė D.Kazragytė. Renginio metu laureatė skaitė ištraukas iš J.Buitkaus knygos „Nematomas“ ir savo novelių rinkinio „Ramybės nerimas“, kuris ir nurungė kitų kandidatų kūrinius.

„Esu aktorė. Pernelyg vertinu rašytojus, myliu knygas, dievinu poetus, kad galėčiau ir save vadinti rašytoja. Esu nerašytoja“, – kukliai savo rašytojos sugebėjimus vertino šešių knygų autorė. Šimtaprocentine žemaite save vadinanti aktorė svečius ypač nudžiugino artistiškai žemaičių kalba papasakojusi keletą nutikimų iš savo praeities.

Premijos įteikimo ceremonijoje dalyvavo ir pasisakė jos steigėja, prozininkė ir poetė Ineza Juzefa Janonė, komisijos nariai: filosofas Andrius Konickis, literatūros kritikas Alfredas Guščius, rašytoja Alma Lapinskienė. Pagyrų I.J.Janonei ir D.Kazragytei negailėjo ir žymūs Lietuvos rašytojai Vytautas Girdzijauskas bei Jonas Mikelinskas.

D.Kazragytė buvo gerai susipažinusi ir su Jurgio Buitkaus kūryba. „Nematomas – kad būtų matomas“, – tai žodžiai, kuriuos žinoma aktorė ištarė prieš keletą metų, per J.Buitkaus knygos „Nematomas“, kurią žmona išleido po jo mirties, pristatymą. Tuomet skaitydama I.J.Janonės vyro kūrybos fragmentą aktorė nė neįtarė, kad po kelių metų taps pirmąją jo vardu pavadintos premijos laureate. 2008 metais Lietuvos Rašytojų Sąjungos leidyklos išleistą J.Buitkaus apsakymų rinktinę ypač gerai įvertino ir Nacionalinės premijos laureatas rašytojas Juozas Aputis.

Primename, kad I.J.Janonė savo lėšomis įsteigė literatūrinę J.Buitkaus premiją taip norėdama įamžinti prieš ketverius metus Anapilin išėjusio vyro atminimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją