„Operos veiksmas vyksta prie Volgos upės. Neris - šiek tiek mažesnė“, - šyptelėjo režisierė, pristatydama naują „Bohemiečių“ veiklos kryptį - operą gurmanams.

„Nesakau, kad į „Katią Kabanovą“ turi ateiti tik tie, kurie jau perskaitė 7 muzikos teorijos knygas ir dar enciklopediją, bet tai kūrinys vertinantiems rimtą muziką“, - sakė ji.

Lietuviška „Katia Kabanova“ bus išgryninta ir vizualiai kukli. Nenumatoma nei vaizdingų dekoracijų, nei akis rėžiančių kostiumų. Niekas neturi atitraukti minčių nuo muzikos. „Mažai dekoracijų, daug jausmų“, - taip apibūdinamas naujas pastatymas.

Dirigentas G.Rinkevičius pripažįsta, kad vienas iš 20 labiausiai statomų šiuolaikinių operos kūrėjų L. Janečekas - kietas riešutėlis. Operos trukmė - 1 valanda 45 minutės. „Muzika nuo pirmų akimirkų prikausto klausytojo dėmesį. Tai bus malonus iššūkis orkestrui“, - sudėtingos kompozicijos kūrinio premjera iš anksto mėgavosi G.Rinkevičius.

Ypač didelis išbandymas teks solistams. E.Seilius intensyviai repetuojantis tekstą juokėsi, kad dainuoti čekų kalba daugiau nei nelengva. „Dėl kalbos specifikos, kartais kirčiuotame skiemenyje nėra balsių. Tai itin apsunkina išdainavimą, tačiau išversti operą į lietuvių kalbą nėra prasmės, nes muzika ir originalus tekstas tampriai ir giliai susiję“, - liežuvio laužymo valandas ir bandymus įvaldyti čekų kalbą prisimena jis.

Pagrindinį Katios vaidmenį atliks Vokietijos ir Portugalijos teatruose dainuojanti solistė Aušrinė Stundytė, pirmąkart prisijungsianti prie „Bohemiečių“. Jos mylimojo Boriso vaidmuo atiteko gruzinų kilmės tenorui George'ui Oniani'ui. Taip pat operoje dainuos Jovita Vaškevičiūtė, Liora Grodnikaitė ir kt.

Operos siužetas pasakoja apie jauną moterį Katią Kabanovą, kuri neapsikentusi silpnavalio vyro ir amžinų anytos priekaištų, gyvenimo džiaugsmą atranda jauno meilužio Boriso glėbyje. Deja, mėgautis nuodėmingu ryšiu tylomis moteris negali. Išgyvendama vidinę dramą ji priversta viešai išpažinti savo meilę. Nepakėlusi įtampos Katia nusprendžia pulti į Volgos bangas.

D.Ibelhauptaitė konstatavo, kad „Katia Kabanova“ bus pirmas, bet ne paskutinis „Operos gurmanams“ serijos kūrinys. 2012 metais ji planuoja griebti jautį už ragų ir pastatyti itin sudėtingą Albano Bergo operą „Lulu“ bei Sergejaus Prokofjevo „Ugninį angelą“.

Pasiplaukiojimo akimirkos - galerijoje:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją