Šis apdovanojimas "amerikietiškojo avangardo kino krikštatėviu" vadinamam kūrėjui bus įteiktas už meno pasiekimus.

"Meko karjera tęsiasi šešis dešimtmečius per du žemynus. 89-erių Mekas išmokė filmų žiūrovų kartą, kaip patirti kiną - nuo avangardo provokacijų ir dokumentinių filmų iki 8 milimetrų namų gamybos filmų, šviesos šou ir pasirodymų su prožektoriais", - rašoma muziejaus tinklalapyje.

Tą patį vakarą bus parodytas ir J.Meko filmas "Reminiscences of a Journey to Lithuania" (liet. "Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą").

"Jo vizija, t.y. supratimas, iš kurio kilo principai ir standartai, ir nesilpstanti aistra, kuri įkvėpė tiek tuos, kurie kuria, tiek tuos, kurie stebi, nusakė meno formą", - cituojamas muziejaus vadovas Anthony Bannonas.

Anksčiau toks apdovanojimas buvo suteiktas režisieriams Johnui Frankenheimeriui, Jamesui Ivory, Johnui Landisui, aktoriams/fotografams Dennisui Hopperiui, Jeffui Bridgesui.

"George Eastman House", kaip rašoma muziejaus interneto svetainėje, yra seniausias pasaulyje fotografijos muziejus, taip pat turintis vieną seniausių pasaulyje filmų archyvą. Jo įkūrėjas George'as Eastmanas įkurė vieną žinomiausių fotografijos įrangos bendrovių "Eastman Kodak".

J.Mekas - vienas žymiausių eksperimentinių filmų kūrėjų 7-ajame ir 8-ajame dešimtmetyje. Jis yra vienas iš antiholivudinio Niujorko nepriklausomųjų avangardinių kino kūrėjų sąjūdžio pradininkų, žurnalo "Film Culture" įkūrėjas.

Jo darbai susilaukė aukštų įvertinimų tarptautiniuose festivaliuose, pelnė Los Andželo kino kritikų asociacijos, Niujorko kino kritikų sąjungos, Tarptautinės dokumentinio kino asociacijos ir Piero (Pjero) Paolo Pasolini apdovanojimus.

J.Mekas bendravo ir kūrė su tokiomis garsenybėmis kaip Andy Warholas, Johnas Lenonas, Yoko Ono, Salvadoras Dali, Jurgis Mačiūnas. Jo įtaka jaučiama daugelio menininkų ir kinematografininkų kūryboje.

Lietuvoje menininko nuopelnai garsinant šalies vardą 2003 metais buvo įvertinti ordino "Už nuopelnus Lietuvai" Didžiuoju kryžiumi, 1995 metais Jonas Mekas pelnė Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją. Kadenciją baigęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus menininkui išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę.

J.Mekas taip pat yra pelnęs įvarius JAV, Prancūzijos, kitų šalių apdovanojimus