Neseniai I.J. Janonės įsteigta J. Buitkaus literatūrinė premija sulaukė didelio atgarsio ir susidomėjimo. Pretendentai konkursui pateiktais rimtais, tvirtai suręstais kūriniais nustebino ne tik pačią premijos steigėją, bet ir kitus komisijos narius.

„Apsispręsti buvo labai sunku. Ilgai tarėmės, daug diskutavome. Šįkart pasirinkome Doloresą. Didžiausi jos konkurentai buvo rašytojai Vladas Baltuškevičius ir Aldona Ruseckaitė. Tačiau jie jau pastebėti kritikų bei kolegų. D. Kazragytė kaip rašytoja mažai kam žinoma. Jos tekstai labai ekspresyvūs, stiprūs, todėl ji verta paskatinimo,“ – įsitikinusi I.J. Janonė.

Dėl premijos kovėsi įvairaus braižo ir amžiaus prozos rašytojai: ir jauna dailininkė Jolanta Sireikaitė, ir jau rašytojų luomui gerai pažįstamas Stanislovas Abromavičius, ir romaną apie Kazbekiją parašęs Algis Kuklys, ir įdomiai iliustruotą dokumentinę apysaką parašiusi Emilija Liegutė bei kiti.

D. Kazragytė buvo gerai susipažinusi ir su Jurgio Buitkaus kūryba. „Nematomas – kad būtų matomas“, – tai žodžiai, kuriuos žinoma aktorė ištarė prieš keletą metų, per J. Buitkaus knygos „Nematomas“, kurią žmona išleido po jo mirties, pristatymą. Tuomet skaitydama I.J. Janonės vyro kūrybos fragmentą aktorė nė neįtarė, kad po kelių metų taps pirmąją jo vardu pavadintos premijos laureate. 2008 metais Lietuvos Rašytojų Sąjungos leidyklos išleistą J. Buitkaus apsakymų rinktinę ypač gerai įvertino ir Nacionalinės premijos laureatas rašytojas Juozas Aputis.

Primename, kad I.J. Janonė savo lėšomis įsteigė literatūrinę J. Buitkaus premiją taip norėdama įamžinti prieš ketverius metus Anapilin išėjusio vyro atminimą.

J. Buitkaus 2000 litų premija bus įteikta balandžio 19 dieną Rašytojų klube. Renginyje dalyvaus visi komisijos nariai: rašytoja ir premijos steigėja Ineza Juzefa Janonė, literatūros kritikas Alfredas Guščius, filosofas Andrius Konickis, rašytoja ir vertėja Alma Lapinskienė bei Rašytojų Sąjungos pirmininko pavaduotoja Birutė Jonuškaitė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)