Goethe’s instituto kvietimu balandžio 12–16 d. Herta Müller lankysis Rygoje, Vilniuje ir Taline, kur vyks rašytojos kūrybos skaitymai. Susitikimuose su skaitytojais, kultūros ir politikos atstovais ji taip pat dalysis patirtimi apie priverstinius darbus, persekiojimus, tremtį ir jos pasekmių likvidavimą postsovietinėse valstybėse. Šis renginių ciklas yra Goethe’s instituto projekto „Atminimo kultūra“ dalis, skirta skausmingos praeities įvykiams ir jų reikšmei Europoje aptarti.

Lietuvos skaitytojai rašytoją kol kas pažįsta tik iš premiją pelniusio romano „Amo sūpuoklės“ (leidykla „Versus aureus“), išsiskiriančio įtaiga ir kalbos grožiu, kurį puikiai pavyko atskleisti knygos vertėjui Antanui Gailiui. O susitikimo metu rašytojos stilių pamėgusieji galės įsigyti ir antrąją Hertos Müller knygą lietuvių kalba „Šiandien būčiau geriau savęs nesutikus“. Abiejų knygų vertimą į lietuvių kalbą parėmė Goethe’s institutas.

Autorė yra parašiusi nemažai knygų, kuriose atskleidžia žiaurų diktatoriaus Čaušesku režimą ir tai, kaip Rumunijoje buvo elgiamasi su vokiečių mažuma. Herta Müller meistriškai atkuria iki skausmo pažįstamą tuometinį gyvenimą.

Nobelio literatūros premijos laureatė savo gerbėjams Vilniuje paskaitys ištraukų iš romano „Amo sūpuoklės“, dalyvaus pokalbyje su publika. Renginį ves humanitarinių mokslų daktarė, Lietuvos kultūros tyrinėtoja, filosofijos istorikė Nerija Putinaitė.

Herta Müller – dvyliktoji moteris, per 109-erius metus pelniusi Nobelio literatūros premiją. Tai unikali proga pabendrauti ir pasiklausyti rašytojos, kurios kūryba itin artima kiekvienam lietuviui.

Įėjimas į renginį nemokamas. Susitikimas vyks vokiečių kalba su sinchroniniu vertimu į lietuvių kalbą. Renginio metu bus galima įsigyti Hertos Müller knygų ir gauti rašytojos autografą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją