Šios programos skirtos Europos valstybių kultūrinių ryšių aktualizavimui. Lietuvoje sėkmingai yra įgyvendintos "Baroko kelio Lietuvoje", "Vienuolynų įtakos kelio Lietuvoje", "Piligrimų kelio Lietuvoje" programos.

"Europos gintaro kelio" idėja, skatinama nacionalinių turizmo plėtros asociacijų, labiausiai išplėtota Austrijoje. Ten įkurta Austrijos gintaro kelio asociacija parengė išsamias studijas apie sukauptas ir eksponuojamas gintaro kolekcijas Vidurio ir Rytų Europos valstybėse.

Šiame tyrime Palangos gintaro muziejus įvertintas kaip europinės reikšmės, tad jis pateko į turizmo maršrutų ir Austrijos gintaro kelio asociacijos inicijuotą renginių ciklą. Lietuva pirmoji iš dabar į Europos Sąjungą priimtų valstybių buvo pakviesta surengti parodą Austrijoje, kuri vėliau keliaus į Čekiją ir kitas valstybes.

Kaip žinoma, gintaro randama daugelyje pasaulio vietų, bet Lietuvoje jis tradiciškai ypatingai vertinamas. Jo mitais ir baltiškojo tikėjimo ženklais persmelkta mūsų kultūros istorija. Gintaras labai svarbus lietuvių folklore ir savitai naudojamas profesionaliajame mene.

Tad parodoje Austrijoje bus rodomi istorinio gintaro eksponatai iš Lietuvos dailės muziejaus rinkinių ir meniniai gintaro dirbiniai, pristatantys dabarties juvelyrų kūrybingumą.

Antroje parodos dalyje bus parodytas Lietuvos etninės kultūros paveldas.

Austrijoje bus pristatoma medinės skulptūros tradicija - kryždirbystė, kuri yra įtraukta į UNESCO saugomo pasaulio kultūros paveldo sąrašą, taip pat liaudies tapybos, grafikos, skulptūros, tekstilės kūriniai.

Aprangos tradicijas ir audimo meną ryškina tautinio šventinio kostiumo pavyzdžiai. Parodos informaciniuose stenduose matomi unikalūs istoriniai Lietuvos žemėlapiai, koplytstulpiai, gamtos grožybių ir miestų architektūros fotografijos.

Parodos sudarytojas - menotyrininkas Romualdas Budrys, Lietuvos dailės muziejaus direktorius, sukūręs Palangos gintaro muziejaus ekspozicijas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją