Šis vizitas yra sudėtinė dalis projekto "Baltic fort Route", kuris buvo finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis. Pagrindinis projekto koordinatorius yra vokietis Hansas Rudolfas Noimanas (Hans Rudolf Neumann). Apžiūrėti Kauno miesto tvirtovės objektų atvyko fortifikacijos, gynybinio paveldo specialistai, mokslininkai, didžiųjų Europos muziejų vadovai.

Projektas buvo įgyvendinamas bendradarbiaujant kelioms valstybėms: Vokietijai, Rusijai, Lenkijai ir Lietuvai Kauno miesto savivaldybė, VDU Karo istorijos centras, KTU Statybos ir architektūros institutas buvo šio projekto partneriai Lietuvoje.

"Pagrindinis projekto tikslas - sujungti visus išlikusius tvirtovių objektus į vientisą turistinį maršrutą, pritaikant jį turizmui. Tyrinėtojus Kaune domina Kauno tvirtovės objektai. Žinoma, jie aplankys tik keletą iš esamų 260 objektų", - sakė projekto koordinatorius Lietuvoje Rimvydas Strazdas.

Sudaryti bei suderinti tvirtovių tyrinėtojų iš užsienio maršrutą (Vilnius - Alytus - Kaunas - Plokštinė - Liepoja - Ryga - Daugpilis - Vilnius) padėjo viešosios įstaigos -Karo paveldo centro, įsikūrusio Kaune, direktorius Vladimiras Orlovas.

"Šis projektas leis sukurti tarptautinį specialistų tinklą, kurie galės operatyviai keistis turima informacija apie tvirtoves, jų archyvinę informaciją. Pažymėtina, kad pastaraisiais metais visoje Europoje labai išaugo domėjimasis ir tvirtovių tyrinėjimai. Anksčiau apie Lietuvos objektus buvo mažai žinoma, nes tiesiog visa informacija buvo lietuvių kalba. Tačiau išleidus keletą leidinių užsienio kalbomis, sukūrus interneto svetainę, susidomėjimas Lietuvos tvirtovėmis išaugo", - pasakojo Karo paveldo centro direktorius V. Orlovas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją