Pagal Kultūros ministerijos Profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų premijavimo nuostatus pretendentus premijoms turėjo teisę siūlyti teatrai, Lietuvos meno kūrėjų asociacija, Valstybės teatrų asociacija bei Scenos meno kūrėjų asociacija. Kultūros ministerijos ekspertų komisija paskelbė Auksinių scenos kryžių laureatus.

Boriso Dauguviečio auskaru apdovanotas režisierius Cezaris Graužinis už Europos ir Lietuvos teatro tapatybės paieškas. Apdovanojimą įteikti į sceną buvo pakviesta režisierė Galina Dauguvietytė.

Garbingiausioji teatro meno kūrėjų darbų premija už viso gyvenimo darbą įteikta aktorei Rūtai Staliliūnaitei.

Geriausias 2010-ųjų metų spektaklis:

Auksiniu scenos kryžiumi apdovanotas Maksimo Gorkio spektaklis „Dugne“. Režisierius Oskaras Koršunovas (Oskaro Koršunovo teatras).

Nominuoti buvo ir Mariaus Ivaškevičiaus „Mistras“. Režisierius Rimas Tuminas (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras) bei spektaklis „Publika“ pagal Federico García Lorcos pjesę. Režisierius Gintaras Varnas (Teatras „Utopia“).

Scenografas ir kostiumų dailininkas:

Auksiniu scenos kryžiumi apdovanotas Juozas Statkevičius – už kostiumus ir grimą Leo Fall operetei „Madam Pompadur“ (Kauno valstybinis muzikinis teatras), spektakliui „Publika“ pagal Federico García Lorcos pjesę (Teatras „Utopia“), šokio spektakliui „Ana Karenina“ pagal Levo Tolstojaus romaną ir A. Šnitkės muziką (Anželikos Cholinos šokio teatras).

Nominuoti buvo ir Adomas Jacovskis – už spektaklio Mariaus Ivaškevičiaus „Mistras“ scenografiją (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras) bei Laura Luišaitytė – už scenografiją ir kostiumus spektakliams Danielio Daniso „Akmenų pelenai“ (Kauno valstybinis dramos teatras), Mariaus Macevičiaus „Prakeikta meilė“ (Lietuvos rusų dramos teatras), Agniaus Jankevičiaus improvizacijos Roberto Schneiderio romano „Miego brolis“ temomis (Scenos meno kūrėjų asociacija, Menų spaustuvė), „Pati labiausia pasaka“ (Vilniaus keistuolių teatras).

Kompozitorius:

Auksiniu scenos kryžiumi apdovanotas Liudas Mockūnas – už muziką spektakliui „Prakeiktieji“ pagal Eugene O`Neill`o pjesę „Gedulas tinka Elektrai“ (Oskaro Koršunovo teatras).

Nominuoti buvo ir Marius Baranauskas – už muziką spektakliui Agniaus Jankevičiaus improvizacijos Roberto Schneiderio romano „Miego brolis“ temomis (Scenos meno kūrėjų asociacija, Menų spaustuvė) bei Martynas Bialobžeskis – už muziką spektakliui „Nutolę toliai“ pagal Pauliaus Širvio poeziją (Teatras „Cezario grupė“).

Pagrindinio vaidmens aktorius:

Auksinis scenos kryžius įteiktas Dariui Gumauskui – už vaidmenį spektaklyje Maksimo Gorkio „Dugne“ (Oskaro Koršunovo teatras).

Nominuoti buvo ir Arvydas Dapšys – už Vyro vaidmenį spektaklyje Yasminos Rezos „Atsitiktinis žmogus“ (Teatras „Mens publika“) bei Dainius Gavenonis – už vaidmenį spektaklyje Maksimo Gorkio „Dugne“ (Oskaro Koršunovo teatras).

Pagrindinio vaidmens aktorė:

Auksinis scenos kryžius įteiktas Eglei Mikulionytei – už Antigonės vaidmenį spektaklyje Aušros Marijos Sluckaitės „Antigonė Sibire“ (Kauno valstybinis dramos teatras).

Taip pat nominuotos buvo ir Inga Maškarina – už Senelės vaidmenį spektaklyje Mariaus Macevičiaus „Prakeikta meilė“ (Lietuvos rusų dramos teatras) bei Goda Piktytė – už Moters vaidmenį spektaklyje Yasminos Rezos „Atsitiktinis žmogus“ (Teatras „Mens publica“).

Nepagrindinio vaidmens aktorius:

Auksinius scenos kryžiumi apdovanotas Vytautas Anužis – už Piršlio, Generalinio ir Gydytojo vaidmenis spektaklyje Gintaro Grajausko „Mergaitė, kurios bijojo Dievas“ (Klaipėdos dramos teatras).

Nominuoti buvo ir Eimutis Kvosčiauskas – už Raudono nuogaliaus ir Žmogystės su vynuogienojais vaidmenis spektaklyje „Publika“ pagal Federico García Lorcos pjesę (Teatras „Utopia“) bei Mantas Vaitiekūnas – už Šopeno vaidmenį spektaklyje Mariaus Ivaškevičiaus „Mistras“ (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras).

Nepagrindinio vaidmens aktorė:

Auksiniu scenos kryžiumi apdovanota Gintarė Latvėnaitė – už Celinos vaidmenį spektaklyje Mariaus Ivaškevičiaus „Mistras“ (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras).

Nominuotos buvo Elzė Gudavičiūtė – už Džiuljetos ir Antrosios damos vaidmenis spektaklyje „Publika“ pagal Federico García Lorcos pjesę (Teatras „Utopia“) ir Regina Šaltenytė – už Rodikos vaidmenį spektaklyje Erico Emanuelio Schmitto „Jausmų tektonika“ (Klaipėdos dramos teatras).

Opera ir operetė:

Auksiniu scenos kryžiumi apdovanota Sigutė Stonytė – už Grafienės vaidmenį operoje W. A. Mocarto „Figaro vedybos“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras).

Taip pat nominuotos:

Joana Gedmintaitė – už Bruknelės vaidmenį Jono Tamulionio operoje „Bruknelė“ ir už Siuzanos vaidmenį W. A. Mocarto operoje „Figaro vedybos“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras).

Kristina Siurbytė – už Madam Pompadur vaidmenį Leo Fall operetėje „Madam Pompadur“ ir Grafienės Vedlau vaidmenį J.Strausso operetėje „Vienos kraujas“ (Kauno valstybinis muzikinis teatras).

Choreografija:

Auksiniu scenos kryžiumi apdovanota Anželika Cholina – už šokio spektaklio „Ana Karenina“ pagal Levo Tolstojaus romaną ir A. Šnitkės muziką choreografiją (Anželikos Cholinos šokio teatras).

Garsi choreografė, padėkojusi už apdovanojimą, ryžosi jį perleisti balerinai Beatai Molytei. Esą spektaklis "Ana Karenina" be B. Molytės nebūtų toks. Padėkojusi jos kurtame spektaklyje šokusiai balerinai, A. Cholina pakvietė B. Molytę į sceną.

"Suprantu, kad už mane niekas negali pakalbėti", - susigraudinusi scenoje tarė B. Molytė. Tuo metu A. Cholina patikino, jog nieko kalbėti nereikia ir drauge su B. Molyte nulipo nuo scenos.

Nominuoti buvo ir Vytis Jankauskas – už šokio spektaklio „Liepsnos virš šaltojo kalno“ choreografiją (Vyčio Jankausko šokio teatras) bei Agnija Šeiko – už šokio spektaklio „Paikos mergaitės maldos“ choreografiją (Scenos meno kūrėjų asociacija, Menininkų grupė „Žuvies akis“).

Baletas ir šokis:

Auksiniu scenos kryžiumis apdovanota Eglė Špokaitė – už Olimpijos vaidmenį šokio spektaklyje Leo Delibes „Kopelija“ (Scenos meno kūrėjų asociacija).

Taip pat nominuotos:

Beata Molytė – už Anos Kareninos vaidmenį šokio spektaklyje „Ana Karenina“ pagal Levo Tolstojaus romaną ir A. Šnitkės muziką (Anželikos Cholinos šokio teatras).

Giedrė Ubartaitė – už vaidmenį spektaklyje „Mono Tyla“ (Scenos meno kūrėjų asociacija, Menų spaustuvė).

Taip pat nominuota

Lėlių teatras:

Auksinius scenos kryžiumi apdonanota etnologinio muzikinio veiksmo šeimai ,,Gandro dovana“ kūrybinė grupė: režisierius ir dailininkas Algis Mikutis, režisierė, dailininkė ir aktorė Saulė Degutytė-Šiekštelienė, kompozitorė ir idėjos autorė Snieguolė Dikčiūtė (Stalo Teatras).

Taip pat nominuoti buvo:

Spektaklio „Stebuklingas Pelenės laikas“ kūrybinė grupė: režisierė Gintarė Radvilavičiūtė, dailininkė Viktorija Dambrauskaitė, kompozitorė Aušra Vaštakaitė, aktorė Renata Kutaitė (Klaipėdos lėlių teatras).

Spektaklio „Šeimynėlė iš Didžiosios girios“ kūrybinė grupė: dramaturgė Daiva Čepauskaitė, režisierius Olegas Žiugžda, dailininkė Lesia Lučko, kompozitorius Bogdan Ščepanskij (Kauno lėlių teatras).

Spektaklis vaikams:

Auksiniu scenos kryžiumi apdovanota spektaklio „Pati labiausia pasaka“ kūrybinė grupė (Vilniaus Keistuolių teatras).

Taip pat nominuoti buvo:

Spektaklio „Baltoji stirna“ kūrybinė grupė (Scenos meno kūrėjų asociacija, „trupė liūdi“).

Agnė Dilytė – už spektaklio „Neklausinėk, Julyte!“ režisūrą (Scenos meno kūrėjų asociacija, Menų spaustuvė).

Debiutas - jaunasis menininkas:

Auksiniu scenos kryžiumi apdovanota aktorė Monika Vaičiulytė – už Marijos vaidmenį spektaklyje Gintaro Grajausko „Mergaitė, kurios bijojo Dievas“(Klaipėdos dramos teatras).

Taip pat nominuoti buvo:

Aktorius ir dainininkas Mindaugas Jankauskas – už Pažo vaidmenį spektaklyje Aušros Marijos Sluckaitės „Antigonė Sibire“ (Kauno valstybinis dramos teatras) ir vaidmenį spektaklyje „Publika“ pagal Federico García Lorcos pjesę (Teatras „Utopia“).

Režisierė Loreta Vaskova – už spektaklio Ivano Vyrypajevo „Valentinų diena“ režisūrą (Šiaulių dramos teatras).

Nacionalinė dramaturgija:

Auksiniu scenos kryžiumi apdovanotas režisieriaus Cezario Graužinio spektaklis „Nutolę toliai“ pagal Pauliaus Širvio poeziją (Teatras „Cezario grupė“).

Taip pat nominuoti:

Gintaro Grajausko ir Jono Vaitkaus spektaklis „Mergaitė, kurios bijojo Dievas“ (Klaipėdos dramos teatras).

Mariaus Ivaškevičiaus „Mistras“ (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras).

„Nutolę toliai“ pagal Pauliaus Širvio poeziją (Teatras „Cezario grupė“).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją