Septintą V. Barkausko simfoniją atliks Nacionalinis simfoninis orkestras, praneša LTV „Panorama“.

V. Barkausko 80-mečio koncerte skambės ankstyvosios kompozicijos ir naujausias kūrinys – Septintoji simfonija. Maestro sako ją rašęs ne pagal užsakymą – atėjo laikas, ir natos sugulė partitūroje.


„Moto – žmogus, pasaulis, žingsniai. Bet žingsniai ne per tą apvalų pasaulį, o per tą pasaulį, kurį kiekvienas žmogus turi savo viduje“, – kalbėjo kompozitorius.

Šeštadienį Vilniaus filharmonijoje simfoniją atliks Nacionalinis simfoninis orkestras, vargonininkė Renata Marcinkutė, dirigentas Robertas Šervenikas. Pasak V. Barkausko, septynių dalių simfonijos leitmotyvas – pėdsakai, kuriuos žmogus palieka gyvendamas. Vieni ištirpsta su pavasario sniegu, kiti – išlieka ilgiau ir tie pėdsakai yra žmogaus gyvenimo prasmė.

Kompozitorius be liūdesio sako, kad Septintoji simfonija – ir jo paskutinė.

„Manau, kad septinta – tai septynios nuodėmės didžiosios, kurios joje atsispindi galbūt. Tai septyni sakramentai ir daug septynių atraminių taškų žmoguje, jo sieloje, jo viduje“, – sakė V. Barkauskas.

Į lietuvių muziką V. Barkausko kūryba įsiliejo nuo 7 dešimtmečio, jis tapo vienu aktyviausių avangardo pradininkų. Jubiliato kūryba gausi – daugiau kaip 130 opusų. Ir jau pirmuosiuose kūriniuose gvildenama kompozitoriaus tema – žmogus ir jo likimas.

V. Barkauskas nepriklausė kuriai nors muzikos srovei, bet suformavo savo stilių, kuriam būdinga ryški muzikos dramaturgija. Kūryba įvertinta Nacionaline kultūros ir meno premija, už nuopelnus Lietuvai kompozitorius apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi.

Jubiliejiniam vakarui V. Barkauskas parinko ir triptiką „Trys aspektai“, ir operos „Legenda apie meilę“ kulminacinį 4-ąjį paveikslą. Jį atliks solistai Inesa Linaburgytė, Asta Kriščiūnaitė, Liudas Mikalauskas, FAusta Savickaitė, Algirdas Bagdonavičius ir choras „Vilnius“. Opera buvo sukurta 1975-aisiais, pagal Nazimo Hikmeto meilės dramą.