Kaip pranešė Lietuvos dailės muziejus, antradienį atidaroma paroda yra antrasis ciklo "Baltijos meno dialogai" renginys.

Ji veiks visą sezoną - iki rugsėjo 5 dienos.

Pirmoji ciklo paroda "18 amžiaus mados pasaulis" iš Varšuvos rodoma Vilniaus paveikslų galerijoje. Parodai Klaipėdoje paveikslus paskolino Latvijos valstybinis dailės muziejus. Kolekciją sudarė ir muziejui padovanojo patys Rerichai.

Šį tapybos rinkinį ne tik specialistai, bet ir žiūrovai vertina kaip unikalų. Dauguma paveikslų sukurti Indijoje, kur garsus rusų dailininkas ir mąstytojas, knygų autorius Nikolajus Rerichas (1874-1947) praleido didžiąją gyvenimo dalį.

Peterburge baigęs dailės ir teisės studijas, N.Rerichas domėjosi skandinavų, baltų, Rytų tautų mitologija, 1925 metais ėmė rengti ekspedicijas po Himalajus, Indiją, Tibetą, Mongoliją. Apsigyvenęs Šiaurės Indijoje, Kulu slėnyje, jis įkūrė mokslinį institutą, rūpinosi kultūros, gamtos apsauga, daug rašė, tapė, keliavo.

N.Rerichas palaikė ryšius ir su savo tėvų žeme Latvija. Menininko idėjų įtaka Baltijos šalyse buvo tokia stipri, kad jose kūrėsi Rericho draugijos, kurios po sovietų okupacijos metų vėl tęsia veiklą, propaguoja dailininko visuomenines ir menines idėjas.

Rygoje kuriamam Rericho muziejui dailininkas nuo 1932 metų pradėjo siųsti savo ir sūnaus Sviatoslavo kūrinius ir taip suformavo unikalų tapybos rinkinį. Sovietų laikais ši kolekcija pateko į Rygos miesto dailės muziejų, dabartinį Latvijos valstybinį dailės muziejų.

Klaipėdos paveikslų galerijoje atidaromoje parodoje - 14 N.Rericho darbų. Juose kalnų, kosmoso ir Žemės motyvai, Himalajų kalnų, tarpeklių, nuošalių vienuolynų vaizdai. Ypatingas šių paveikslų spalvų sodrumas, filosofinis žvilgsnis į pasaulį.

Sviatoslavo Rericho (1904-1993) kūryba parodoje pristatyta trimis paveikslais ir piešiniu. Jo grožio ir dvasios idealai artimi tėvui.

Šią parodą dar papildo dokumentai ir foto medžiaga, ryškinanti N.Rericho ryšį ir su Lietuva, pažintį su Jurgiu Baltrušaičiu.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją