Ne pačius geriausius laikus išgyvenančioje Lietuvoje dėmesys kultūrai, ypač rašytojams, itin menkas. Talentingi rašytojai dažnai lieka niekam nežinomi, nes jų knygų niekas neleidžia, o patys jie neturi pinigų. Tokia situacija I. J. Janonei puikiai pažįstama. Joje buvo atsidūrusi ir ji pati, ir jos vyras. Prozininkė ir poetė siekia padėti šviesos tunelio gale nebematantiems kūrėjams ir taip įprasminti savo vyro atminimą.

“Jurgis buvo labai talentingas rašytojas. Tiesa, knygą išleido vos vieną, bet rašė nemažai. Įspūdingu debiutu literatūrinį kelią pradėjusiam rašytojui iki galo atsiskleisti sutrukdė nuolat veidmainiauti vertusi konjunktūra. Nenorėdamas su tuo taikstytis buvai ir vis dar esi ignoruojamas. Užsisklęsti vertė ir kasdieninė kova su nepritekliais. Įsteigdama Jurgio Buitkaus literatūrinę premiją noriu padėti prasimušti tikriesiems talentams ir taip įamžinti savo mylimojo vardą”, – savo sprendimą paaiškino Ineza.

Ji stengsis ieškoti brandžių kūrinių rašytojų, kurie nepriklauso vadinamajam elitui ir nesistengia prie jo prisiplakti, todėl dar niekada nebuvo apdovanoti jokia premija. “Žinoma, mano nuomonė apie kūrybą – subjektyvi. Tačiau jei mano asmeninė parama nors vienam talentingam žmogui padės patikėti savo talentu, nesužlugti, nepalūžti ir sukurti dar reikšmingesnių kūrinių – būsiu laiminga atlikusi tokią misiją”, – sakė premijos steigėja.

Jai antrina ir vienas iš komisijos narių, Alfredas Guščius: “Rašančių žmonių Lietuvoje labai daug. Apie kai kuriuos nė nežinome. Vertinant daugiausia dėmesio kreipsiu į šiandien aktualią kūrinio tematiką ir turinį”.

Jurgis Buitkus buvo Lietuvos Rašytojų Sąjungos narys, prozininkas, publicistas. Nors jis rašė nemažai, kūrybos beveik nepublikavo. Į klausimą “Kodėl?” atsakymo Ineza ieško iki šiol. Pastaraisiais metais rašytoja intensyviai dirbo prie vyro rankraščių. Jos dėka jau išleista ne viena Jurgio Buitkaus knyga.

Paraiškas Jurgio Buitkaus literatūrinei premijai gauti galima siųsti į Lietuvos Rašyojų Sąjungą iki šių metų balandžio 1 d. Dalyvauti gali visi prozos rašytojai. Balandžio 18 dieną, J. Buitkaus gimimo dieną, penki komisijos nariai išrinks ir paskelbs premijos laimėtoją. Komisiją sudaro rašytoja ir premijos steigėja Ineza Juzefa Janonė, literatūros kritikas Alfredas Guščius, filosofas Andrius Konickis, rašytoja ir vertėja Alma Lapinskienė bei Rašytojų Sąjungos pirmininko pavaduotoja Birutė Jonuškaitė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją