Paroda, iki vasario 13-osios eksponuota Milano karališkųjų rūmų muziejuje "Palazzo Reale", nuo kovo 1-osios turėjo būti atidaryta Venecijos "Ca'Pesaro" muziejuje. Tačiau iš Milano M.K.Čiurlionio darbai į Veneciją taip ir nepajudėjo.

Tam nepadėjo ir į Venecijos valdžią laišku kreipęsis europarlamentaras, M.K.Čiurlionio žinovas Vytautas Landsbergis, kuris, pasak I.Šimanskytės, prašė parodos atžvilgiu "priimti teigiamus sprendimus".

Kultūros atašė teigimu, situaciją sukomplikavo problemos iš Italijos pusės - ruošiantis parodą pergabenti į Veneciją, netikėtai pasikeitė šio miesto administracijos darbuotojai, su kuriais buvo tartasi dėl parodos.

Lietuvos atstovai stengėsi įtikinti venecijiečius priimti M.K.Čiurlionio darbus, tačiau jiems nepavyko. Anot I.Šimanskytės, per trumpą laiką surasti naują ekspozicijos vertą vietą ir projekto partnerį iš Italijos pusės buvo pernelyg sudėtinga.

"Žinoma, apgailestaujame, jog planas parodą perkelti į Veneciją nepavyko, tačiau jis dar nebuvo spėjęs įgauti realaus pagrindo. Pagrindinis dėmesys buvo skiriamas M.K.Čiurlionio ekspozicijai Milano karališkųjų rūmų muziejuje "Palazzo Reale", tam prireikė ketverių metų darbo. Venecijos miesto vardas buvo pradėtas minėti tik jau atidarius parodą Milane", - sakė kultūros atašė.

Pasak I.Šimanskytės, dėl parodos perkėlimo į Veneciją buvo susitarta žodžiu, jokios sutarties Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus dar nebuvo pasirašęs.

"Kadangi nebuvo dar jokio raštiško susitarimo tarp Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus ir projekto partnerio Italijoje, iki bet kokio sprendimo priėmimo dar nebuvo prieita iš esmės, nes tai buvo tik planai, kuriems, deja, dėl minėtų susiklosčiusių aplinkybių, nebuvo lemta išsipildyti", - teigiama kultūros atašė BNS atsiųstame pranešime.

Tačiau, anot jos, po M.K.Čiurlionio parodos eksponavimo Milano muziejuje menininkas tapo žinomas Italijoje, ir galimybių pristatyti jį įvairiuose Italijos miestuose visada atsirastų.

"Tik, be abejonės, tam reikia turėti daug daugiau laiko, negu mes jo turime dabar", - sakė I.Šimanskytė.

Lapkritį Milano Karališkųjų rūmų muziejuje "Palazzo Reale" atidaryta paroda "Čiurlionis: ezoterinė kelionė 1875-1911" yra pirmoji, pristatanti Lietuvos dailininko darbus Italijoje.

Tai didžiausia kada nors Vakarų Europos šalyse eksponuota svarbiausių M.K.Čiurlionio dailės kūrinių kolekcija. Ją sudaro 137 dailės, fotografijos darbai ir kiti eksponatai iš menininko archyvų.

Milano karališkųjų rūmų muziejaus "Palazzo Reale" duomenimis, M.K.Čiurlionio ekspoziciją aplankė apie 20 tūkst. žiūrovų, o parodai išleistas katalogas buvo pripažintas geriausia 2010 metų knyga meno žurnalo "Arte" rinkimuose.