Žiema, žiema, bėk iš kiemo!

Kiekvienais metais artėjant pavasariui į Rumšiškes traukia būriai žmonių iš visos Lietuvos, kurie žiemą iš kiemo varo pramogomis, dainomis, šokiais ir varžytuvėmis, o šios Užgavėnės Lietuvos liaudies buities muziejuje bus jubiliejinės – trisdešimtosios.

Lietuvos liaudies buities muziejaus vyresnioji muziejininkė Vida Olechnovičienė teigia, kad į linksmybes įsuks liaudies melodijomis folkloro ansambliai, mįslių viktorina, jėgos ir miklumo rungtys, fotosesijos su šventės herojais ir kaukių konkursas. Užgavėnės – pati linksmiausia šventė visai šeimai. Pramogauti čia galės ne tik vaikai su tėveliais, bet ir visi, kurie mėgsta tikras lietuviškas linksmybes.

Norintys aštresnių įspūdžių galės pasivėžinti arklių traukiamomis rogėmis ar jodami išbandyti žemaitukų eiklumą. Šventės pagrindinis rėmėjas dovanoja net du rekordus: aukščiausią blynų rietuvę ir didžiausią Morę.

Ir padūksim, ir pašoksim, du rekordus užfiksuosim!

Liaudies išmintis teigia: jei per Užgavėnes gerai pavalgysi – sotus ir stiprus būsi visus metus. Šventės dalyvius džiugins po visą muziejų pasklisiantis blynų kvapas ir blynų kąsniavimo varžytuvės. Siekiant aukščiausios blynų rietuvės rekordo, planuojama iškepti blynų iš daugiau nei 30 kg miltų.

Muziejuje vyks Užgavėnių kaukių konkursas bei dalyvių eitynės nuo malūno specialiai šiai šventei sukurtos Morės link. Morė – žiemos ir tamsos simbolis. Pagal lietuvių papročius Morės deginimas susijęs su žiemos išvarymu. Visų šventės dalyvių laukia išskirtinis reginys. Rekordinę Morę kurs žinomas skulptorius Mindaugas Junčys, kuris ugnies skulptūrų čempionate laimėjo aukso medalį.

„Morė bus papuošta ne tik lietuviškais ornamentais bet ir specialiaisiais efektais. Tai bus ne tik gražus, bet ir triukšmingas, įspūdingas reginys“ – pasakojo skulptorius M. Junčys.

Užgavėnių šventės metu siekiamus aukščiausios rietuvės ir didžiausios Morės rekordus fiksuos „Factum“ agentūros atstovai.

Jubiliejinės Užgavėnės vyks kovo 6 d., 12 val. Lietuvių liaudies buities muziejuje, Rumšiškėse, Kaišiadorių rajone.

Medinės tradicinės kaukės įleidžiamos nemokamai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją