Tuo tarpu istorikas Alfredas Bumblauskas tokią idėją sukritikavo kaip "nerimtą" ir galinčią sunaikinti archeologinį paminklą - piliakalnį.

Archeologiniai tyrinėjimai rodo, kad valstybės kūrimosi laikotarpiu ant Šeimyniškėlių piliakalnio stovėjo viena didžiausių Rytų Aukštaitijos medinių pilių. Anykščių vadovai ant piliakalnio nusprendė ne atstatyti senąją, bet pastatyti naują pilį, kurią sudarys 6 metrų aukščio gynybiniai bokštai, sujungti medine siena.

"Atstatyti pilies neįmanoma, nes nėra išlikusios tų laikų projektinės dokumentacijos. Ketiname statyti pilį pagal išlikusius 13 amžiaus pilių aprašymus, senovinę ikonografiją", - BNS sakė Anykščių rajono mero pavaduotojas Sigutis Obelevičius.

Vicemero teigimu, pilis statoma tiek turizmo, tiek edukaciniais tikslais. "Moksleiviai galės pamatyti, kaip atrodė 13 amžiaus pilys", - tvirtino S.Obelevičius. Jis pridūrė, kad į pilį atėję žmonės galės pašaudyti iš arbaleto, pamatyti tų laikų amatus, apsilankyti muziejuje.

Tuo tarpu istorikas A.Bumblauskas šią idėją vadina "nerimta".

"Ankstyvųjų istorinių laikų ikonografijos nėra, yra tik rekonstrukciniai piešiniai, bet ir jie hipotetiniai. Tai ne argumentas sakyti, kad objektas pretenduoja į autentišką vaizdą ", - BNS tvirtino istorikas.

"Žymiai geriau nenaudojamame karjere sukasti žvyro kalną, pastatyti pilį ir nevaizduoti, kad čia atkuriama 13 amžiaus lietuvių pilis. Tegul stovi toks muliažas vaikams vaikščioti, žaisti. O po to parduodame amerikiečiams ir sudeginame filme. Čia tai rimtesnė šneka", - mano A.Bumblauskas.

Istorikas pabrėžė, kad statant pilį pirmiausia sugriaunamas archeologinis paminklas - piliakalnis.

Vicemero S.Obelevičiaus steigimu, pastatyti pilį kainuos apie 2 milijonus litų. Lėšų šio projekto iniciatoriai bandys gauti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, taip pat aukų.

Pasak mero pavaduotojo, pilis ant piliakalnio turėtų stovėti 2007-aisias metais.

Šeštadienį iškilmingoje medinės pilies statybų pradžios ceremonijoje dalyvavo Anykščių rajono meras Darius Gudelis ir Vilniaus meras Artūras Zuokas. Šventės metu šalia piliakalnio buvo padėtas medinės pilies apžvalgos bokšto rąstų vainikas. Vicemero teigimu, šis bokštas turėtų iškilti iki liepos.

Šeimyniškėlių piliakalnis - vienas didžiausių ir įspūdingiausių Aukštaitijoje, Elmės kraštovaizdžio draustinis. Piliakalnį supa 2 gilūs slėniai, kuriais teka Vorelio ir Volupio upokšniai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)