„Kopelija“ – pirmasis Lietuvos baleto pastatymas (choreografas Pavelas Petrovas), jo premjera įvyko Valstybės teatre Kaune 1925 m. Pagrindinę Svanildos partiją tuomet šoko Olga Malėjinaitė. Vėlesnis „Kopelijos“ pastatymas, sukurtas buvusio Sergejaus Diagilevo trupės nario Nikolajaus Zverevo, 1935 m. buvo rodomas Monte Karle ir Londone.

Spektaklis buvo atnaujintas 1954 m. ir 1970 m. tuomečio M. K. Čiurlionio menų mokyklos choreografijos skyriaus iniciatyva. 2008 m. įkūrus Šokio teatrą, „Kopelija“ atgimė naujam gyvenimui. Moksleiviai, kuriuos parengė mokytojai, sukūrė įsimintinai ryškius charakterinius vaidmenis.

Spektaklio veiksmas vyksta viename viduramžių mieste. Azartiškas lėlių meistras Kopelijus sukonstruoja mechaninę lėlę Kopeliją. Ji nėra vienintelė keistuolio Kopelijaus sukurta lėlė, tačiau tik ši patraukė besiblaškančio po aikštę Franco žvilgsnį, kuris yra susižadėjęs su miela ir paprasta mergina Svanilda. Kol kiti linksminasi, Francas nepaliauja žvalgytis į Kopelijos siluetą. Tos sustingusios būtybės hipnotizuojančios akys neduoda vaikinui ramybės.

Kartu su bičiuliais įsigavęs į dirbtuvę, Kopelijaus pasiūlyto gėrimo apsvaigintas, jis regi atgyjančią savo svajonę ir jo įaudrinta vaizduotė tampa nekontroliuojama. Tačiau gėrimo poveikiui pasibaigus suvokia, kad vizija tebuvo meistriškai sukonstruota lėlė, kuri besisukdama lūžta pusiau. Su Franco draugais atskubėjusi Svanilda atleidžia sužadėtiniui ir spektaklis baigiasi šventiškomis vestuvėmis, kuriose dalyvauja ir Kopelijus su sutaisyta lėle. Tai istorija, kuri padeda mylėti ne vizijų sukurtą pasaulį, o realius žmones, kurie yra greta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją