Panevėžio apygardos teisme pristatyta panevėžiečio fotomenininko, daugelio parodų dalyvio Sauliaus Saladūno kūrybos darbų paroda. Tai ekspozicija, kurią būtų galima pavadinti menininko pastarųjų 4 metų fotografavimo dienoraščiu.

Parodos kuratorė Ingrida Žilėnaitė teigė, kad jai smagu atidaryti parodą įstaigoje, į kurią žmonės ateina ne su geriausiomis mintimis: „Kai pasakiau, kad kuruosiu parodas Apygardos teismo rūmuose, daugelis stebėjosi. Juk į teismą žmonės eina ne parodų žiūrėti. Tačiau pagalvojau: jeigu bent vienas jų, išėjęs iš rūmų, pasuks į teatrą, esantį visai šalia Apygardos teismo pastato, arba aplankys kitas parodas, tai jau bus gerai. Manau, ir tokioje erdvėje galima ir būtina rengti parodas.“

S. Saladūnas ir pats stebėjosi netikėtu siūlymu – būti pirmuoju parodos autoriumi. „Pamaniau, – sakė jis, – netikėtas dalykas, kad tokioje erdvėje galima eksponuoti nuotraukas. Gavęs tokį siūlymą iš pradžių sutrikau. Paskui pasvarsčiau: geriau į rūmus su paroda patekti, nei į juos ateiti spręsti teisinių dalykų. Nenusivyliau čia sutikęs demonstruoti savo darbus.“

Ant Apygardos teismo koridorių sienų – dideli ir ryškūs stendai, iš pirmo žvilgsnio primenantys spalvingą mozaiką, mirgančią netikėčiausiomis fotomenininko užfiksuotomis akimirkomis.

Priėjus ir pažvelgus iš arčiau, mažytėse mozaikos dalyse – gerai visiems pažįstami ir atsitiktiniai žmonės, parduotuvių vitrinos su keistais užrašais, Londono statiniai ir Vilniaus grafičiai, savo gyvenimą baigiantys nugyventi sovietmečio pastatai, Lietuvos dvarai ir bažnyčios, miestų stogai ir netgi vamzdžių metamorfozės. Parodoje eksponuojamuose stenduose panaudota 770 nuotraukų, fotografo sukurtų per pastaruosius ketverius metus.

Smagiai atrodo ir garsaus menininko autoportretas. Jam sukurti autoriui prireikė 44 fotografijų, jos panašaus stiliaus kaip ir kiti parodoje eksponuojami darbai. Beje, prie autoportreto parašyta: „Fotografuoti pradėjau būdamas 15 metų ir fotografuosiu iki tol, kol akyse bus šviesos.“
S. Saladūną parodos pristatymo proga sveikino jo kolega fotomenininkas Stanislovas Bagdonavičius, „Senamiesčio“ bendruomenės atstovė, Panevėžio apygardos teismo pirmininkas Valdas Petras Meidus. Juozo Miltinio dramos teatro aktorė Ligita Kondrotaitė susirinkusiesiems paskaitė Viljamo Šekspyro poezijos.

Teismo pirmininkas V. P. Meidus pasidžiaugė įstaigoje pradedamu įvairių menininkų kūrybos darbų parodų ciklu ir pavadino šią idėją eksperimentu, kuriuo siekiama keisti visuomenės požiūrį į teismus. Esą būtina parodyti, kad teismo rūmai nėra šalta, bejausmė vieta.

„Teisme žmonės dirba labai svarbų ir sunkų darbą. Reikia sugriauti mitą, kad čia sprendžiamos vien tik bėdos, nelaimės... Galima iš šiame pastate sukurti šiluma ir gėriu alsuojančią erdvę, kurioje ne vienas ataušins smegenis nuo įtempto darbo, problemų“, – kalbėjo teismo pirmininkas.