10-ojo "Auksinės kaukės" teatro festivalio apdovanojimų ceremonijoje pirmadienio vakarą Maskvos Didžiajame teatre E. Nekrošiui įteikta ir "Auksinė kaukė" už geriausią 2003 metais Rusijoje rodytą užsienio pastatymą - spektaklį pagal Kristijono Donelaičio poemą "Metai".

Bendras tituluoto lietuvių režisieriaus ir garsių rusų aktorių darbas - Antono Čechovo "Vyšnių sodas" buvo nominuotas trijose "Auksinės kaukės" kategorijose: geriausio dailininko, geriausio aktoriaus ir geriausios režisūros. Spektaklio scenografiją sukūrė dailininkė Nadežda Gultiajeva, o vieną iš pagrindinių - Lopachino vaidmenį spektaklyje atlieka garsus aktorius Jevgenijus Mironovas. "Vyšnių sodo" - bendro E. Nekrošiaus vadovaujamo "Meno forto" ir Tarptautinio Konstantino Stanislavskio fondo projekto - premjera įvyko 2003 metų vasarą.

"Auksinės kaukės" festivalyje geriausiu didelės formos dramos spektakliu pripažintas Sankt Peterburgo Aleksandro teatro spektaklis "Revizorius", geriausiu mažos formos dramos spektakliu - Novosibirsko "Globus" teatro pastatymas "Dvigubas nepastovumas". Geriausiu dramos teatro režisieriumi tituluotas Levas Dodinas už spektaklį "Dėdė Vania" Europos teatre. Šiame spektaklyje vaidinantis aktorius Sergejus Kuryševas apdovanotas už geriausią vyro vaidmenį. o geriausios dramos aktorės titulą pelnė teatro ir kino aktorė Čulpan Chamatova už vaidmenį spektaklyje "Mamapapasynsobaka".

Paskutinėmis jubiliejinio "Auksinės kaukės" festivalio dienomis Maskvoje buvo rodomas E.Nekrošiaus dviejų dalių spektaklis pagal Kristijono Donelaičio "Metus" - "Pavasario linksmybės" ir "Rudens gėrybės".

1994 m. Rusijos teatro veikėjų sąjungos įsteigta "Auksinės kaukės" premija yra teikiama profesionaliems teatrams už geriausius sezono darbus dramos, operos, baleto, miuziklo, lėlių teatro ir kitose srityse.

Aukščiausią Rusijos teatro apdovanojimą E. Nekrošius yra gavęs du kartus - už Viljamo Šekspyro (William Shakespeare) tragedijų "Hamletas" (1997 m.) ir "Makbetas" (1999 m.) pastatymus.

Premija ir jos simboliu - auksuota ir brangakmeniais inkrustuota kauke už geriausią užsienio spektaklį apdovanotas ir Vilniaus Mažojo teatro režisierius Rimas Tuminas už spektaklį "Maskaradas".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją