Ansamblio nariai – Rusijos liaudies artistai Aleksandras Bondurianskis (fortepijonas), Vladimiras Ivanovas (smuikas) ir Michailas Utkinas (violončelė). Koncerte skambės S. Rachmaninovo „Trio élégiaque“ d-moll, op. 9 Nr. 2, skirtas P. Čaikovskio atminimui ir L. van Beethoveno Trigubas koncertas smuikui, violončelei, fortepijonui ir orkestrui C-dur, op. 56. Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui diriguos maestro Gintaras Rinkevičius.

Maskvos trio – vienas seniausių Rusijos ansamblių, įkurtas 1968 metais Maskvos konservatorijoje. Dabartinė ansamblio sudėtis kartu groja nuo 1976 metų. Pianistas Aleksandras Bondurianskis ansamblyje - nuo pat jo įkūrimo. Kiekvienas ansamblio narys dažnai pasirodo ir kaip solistas bei užsiima reikšminga pedagogine veikla. Du Maskvos trio nariai yra Maskvos konservatorijos profesoriai. Aleksandras Bondurianskis yra šios konservatorijos prorektorius. Vladimiras Ivanovas – orkestro fakulteto dekanas. Michailas Utkinas užima „Moskoncerto“ vieno iš skyrių meno vadovo pareigas, yra sukūręs ne vieną pripažintą aranžuotę.

Didžiulę tarptautinę sėkmę ir solidų pripažinimą Maskvos trio atnešė pirmieji ansamblio laimėjimai ir apdovanojimai tarptautiniuose konkursuose: Miunchene 1969 m., Belgrade 1972 m., Budapešte 1975 m. 1976 metais kartu pradėję groti šie trys ansamblio nariai intensyviai repetavo du mėnesius ir iškart išvyko koncertuoti į Prancūziją. Vienas turo koncertas buvo įtrauktas į festivalio „Muzikinis gegužis“ programą Bordo mieste. Didžiausiu siurprizu tapo tai, jog čia Maskvos trio buvo apdovanotas M. Ravelio vardo aukso medaliu, nežiūrint į tai, jog festivalyje dalyvavo daug pripažintų ir garsių pasaulio kamerinės muzikos ansamblių.

Šiandien pasaulyje Maskvos trio teisėtai laikomas vienu iš lyderių kamerinės muzikos ansamblių srityje. Ansamblio narių meistriškumą ne kartą gyrė įvairų pasaulio šalių muzikos kritikai. Maskvos trio pasirodo solo, o taip pat kartu su garsiais pasaulio atlikėjais ir orkestrais. Rusijos muzikos apžvalgininkai pažymi, jog dėka Maskvos trio Maskvos filharmonijos repertuare atgimė nepelnytai primirštas koncertinis žanras – trigubas koncertas su simfoniniu orkestru.

35-erius metus drauge koncertuojantys Maskvos trio nariai aplankė kone visą pasaulį. Koncertų geografija tiesiog pritrenkia: šimtai Rusijos miestų ir daugiau kaip 40 pasaulio šalių nuo Argentinos iki Japonijos ir nuo Norvegijos iki Jordanijos. Ansamblio nariai yra kviečiami kaip žiuri nariai prestižiniuose pasaulio konkursuose, taip pat veda meistriškumo kursus.

Šio penktadienio koncertas vienam ansamblio nariui pažadins ypač švelnius jausmus. Violončelininkas Michailas Utkinas yra gimęs Vilniuje. Jo senelis čia dirbo, tad visa šeima dažnai vasaras leisdavo Lietuvoje. Taip nutiko, jog garsusis violončelininkas gimė Vilniuje, šeimos atostogų metu. „Mano gimimo liudijimas parašytas dviem kalbom - lietuvių ir rusų. Tad Lietuva man – antra tėvynė“, – teigė M. Utkinas.

Maskvos trio nariai juokauja, jog dažniausiai užduodamas klausimas yra apie tai, ar tiek daug laiko kartu praleidžiantys muzikantai nesipyksta. „Kamerinis ansamblis – tai tarsi kosminio laivo ekipažas. Mes išmokome rasti kompromisus ir tai yra labai svarbu. Kompromisų nebūna tik tais atvejais, kai tai kenkia muzikai...“ – sakė M. Utkinas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją