Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė sako, kad Jūžintų bažnyčios restauravimas yra sektinas pavyzdys, kaip reikėtų tvarkyti reikšmingas paveldo vertybes: „Valstybės pinigai nebuvo išsklaidyti po truputį keliems objektams palopyti, tačiau skirti sutvarkyti vienai iš jų iki galo. Šiuo klausimu visiškai sutarėme su Panevėžio vyskupu Jonu Kaunecku“.

Garsusis Jūžintų miestelis, įsikūręs kalvotose ir pelkėtose apylinkėse prie Dusetų – Kamajų kelio, pasak menotyrininkės Rūtos Janonienės, pasižymi įdomia ir ne iš karto perprantama bažnyčios bei buvusio atgailos kanauninkų vienuolyno architektūra. Pirmosios Jūžintų bažnyčios istorija apgaubta legendomis. Manoma, kad ankstyviausią koplyčią čia dar XV a. pastatė vienuolis, vardu Jurgis. 1695 m. Jūžintų dvarininkas Gediminas Rajeckas skyrė lėšų naujai medinei Šv, Mykolo titulo bažnyčiai, prie kurios tais pačiais metais įkurdino Šv. Augustino atgailos kanauninkų vienuolius. Dėl baltos abitų spalvos jie vadinti „baltaisiais augustijonais“. Šią nuo XIII a. Europoje žinomą vienuoliją į Lietuvą pakvietė Jogaila.

Lietuvoje „baltieji augustijonai“ buvo mėgstami. Tiesa, apie jų veiklą žinota nedaug, nes ordino regula draudė vienuoliams palikti raštiškus liudijimus apie savo darbus. Šių atsiskyrėlių kasdienybė pasižymėjo išskirtiniu asketiškumu. Tą rodo ir dabartinis bažnyčios bei vienuolyno ansamblis, kurį XVIII a. pabaigoje pastatė Jūžintų ir Tarnavo dvarų savininkas Mykolas Veisenhofas. Buvo įrengtos neįtikėtino ankštumo patalpos, kurias tarpusavyje jungė siauri sraigtiniai laiptai. Apie aštuonias celes kanauninkams byloja tik maži kvadratiniai langeliai, kurie išduoda, kad už bažnyčios mūrų slepiasi itin kuklūs vienuolių būstai. Juose nėra jokių baldų, tik sienų nišose įrengtos lentynėlės ir ant žemės patiesti gultai. Vienintelėje kiek erdvesnėje vienuolyno vyresniojo celėje galėjo tilpti kuklus stalas ir kėdė.

Vienas iš vėliausių vėlyvojo baroko sakralinės architektūros statinių Šv. arkangelo Mykolo bažnyčia per šv. Jurgio atlaidus iki mūsų dienų sutraukia į Jūžintus daugybę tikinčiųjų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją