Kauno menininkų namų kasmet rengiami Kauno metų įsimintiniausio menininko rinkimai yra išskirtiniai, nes laureatus išrenka patys kūrėjai. Tai nuoširdi menininkų padėka savo kolegoms ir jų įvertinimas už reikšmingiausius metų darbus.

Kaip ir kasmet, pretendentus ryškiausio, vertingiausiais kūrybiniais darbais pasižymėjusio menininko rinkimams siūlė Kaune veikiančios kūrybinės sąjungos, žiūrovai, klausytojai, skaitytojai. Teisę siūlyti savo favoritą turėjo ir KMN Meno kolegija.

Surinkusi visus pasiūlymus, KMN Meno kolegija iš visų pretendentų į finalinį turą buvo atrinkusi 9 įvairių sričių meno kūrėjus ir atlikėjus (tapytojos Aušra Barzdukaitė-Vaitkūnienė ir Elena Kniūkštaitė, fotomenininkas Mindaugas Kavaliauskas, rašytojai Robertas Keturakis ir Algimantas Mikuta, aktorius Liubomiras Laucevičius, architektas Gintautas Natkevičius, dirigentas Modestas Pitrėnas, pianistas Rokas Zubovas).

Nuoširdžiai, atsakingai aptarus visų pretendentų 2010 m. kūrybinius darbus, prieita prie išvados, kad kiekvienas iš pretendentų yra vertas garbingo Įsimintiniausio metų menininko vardo, nes kiekvienas jų paliko ryškų ženklą ne tik Kauno, bet ir Lietuvos profesionalaus meno kraštovaizdyje, kuris išskirtiniais atvejais atpažįstamas ir tarptautinėje erdvėje.

Pagal gražią, nuo 1998 m. Kauno menininkų namų organizuojamų Įsimintiniausio menininko rinkimų tradiciją kasmet laureatais gali tapti 1-2 kūrėjai, per kurių pagerbimo ceremoniją pasveikinami ir visi pretendentai.

Siekiant iš visų vertų išskirti pačius verčiausius, buvo nutarta ypatingą pagarbą ir padėką pareikšti unikalaus ne tik Lietuvos mastu talento tapytojai E. Kniūkštaitei už 35-erių metų kūrybos retrospektyvinę parodą, 2010 m. surengtą Kauno paveikslų galerijoje, ir ypač rimta, profesionalia kūrybine veikla Lietuvoje bei užsienyje pasižyminčiam pianistui R. Zubovui už išskirtinį 2010 m. įgyvendintą projektą -- M.K.Čiurlionio fortepijoninės muzikos koncertų ciklą „Čiurlionio miestai“.

Ypač ryškiais darbais 2010 m. pasižymėjusių E.Kniūkštaitės ir R.Zubovo pavardės bus įamžintos Įsimintiniausių Kauno menininkų garbės metraščiu tapusioje skulptūroje “Sparnuotoji kolona”, kurioje nuo 1998 m. jau įrašyta:

1998 m. aktorė Jūratė Onaitytė ir smuikininkas Vilhelmas Čepinskis
1999 m. dailininkas Romualdas Čarna
2000 m. solistė Sabina Martinaitytė
2001 m. aktorė Rūta Staliliūnaitė ir skulptorius Leonas Strioga
2002 m. skulptorius Robertas Antinis
2003 m. kompozitorius Giedrius Kuprevičius
2004 m. poetė, aktorė Daiva Čepauskaitė ir dirigentas Petras Bingelis
2005 m. kompozitorius Vidmantas Bartulis ir fotomenininkas Romualdas Požerskis
2006 m. poetas, eseistas Kęstutis Navakas ir fotomenininkas Romualdas Rakauskas
2007 m. fotomenininkas Gintaras Česonis
2008 m. dizainerė Monika Vilčinskienė ir architektas Eugenijus Miliūnas
2009 m. menininkas Česlovas Lukenskas, poetas Gintaras Patackas ir Kauno styginių kvartetas

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją