Pasak Nacionalinės bibliotekos direktoriaus Renaldo Gudausko, šiuos darbus AB "YIT Kausta" statybininkai atliko per vienuolika 2010 m. mėnesių. Direktoriaus teigimu, šiems metams rekonstrukcijai skirtų 3 mln. Lt pakako tik iki rugsėjo pabaigos, todėl generalinis rangovas iš savo apyvartinių lėšų rado galimybę trūkstamas lėšas skirti. Dėl to bibliotekai nereikės mokėti delspinigių.

Pagrindinio Nacionalinės bibliotekos pastato rekonstrukcija pradėta 2008-ųjų pabaigoje, bet ar bus spėta visus darbus atlikti iki numatyto termino - 2011 metų pabaigos, bibliotekos vadovas nesiryžo teigti.

Kokie didžiausi darbai atlikti šįmet ir kokie lieka kitiems metams?

Kalbant statybiniais terminais, šįmet vyko monolito darbai pagrindinio Nacionalinės bibliotekos pastato saugyklų zonoje, ir jie pagal planą visiškai įvykdyti. Kitąmet mums įvairiems darbams finansuoti numatyta skirti 9 mln. Lt, tikimės, kad visa tai vyks pagal planą. Mums liks grąžinti skolą rangovams už šių metų porą mėnesių, bet šios lėšos nebus tokios, kad deformuotų kitų metų darbus. Bet kokiu atveju kitiems metams mums rekonstrukcijos darbams skirta iš valstybės biudžeto dvigubai daugiau lėšų negu šiems metams. Kitais metais pereisime prie vidaus darbų ir inžinerinių tinklų įrengimo ir panašiai.

Ar rekonstrukcijos metu bus atkurta bibliotekos reprezentacinė dalis - didieji laiptai, kolonos, centriniai vitražai ir kt.?

Visa tai bus. Stengsimės atkurti tai, kas saugoma ir pripažįstama vertinga šiame strateginiame valstybės objekte, ką skaitytojai įėję pamato pirmiausia, tačiau bus ir naujų technologinių įrengimų, kurie atitinka dabartinius bibliotekų reikalavimus. Bendrai kalbant, po rekonstrukcijos gal kažkiek pasikeis santykis tarp skaityklų ir tarnybinių patalpų, nes technologijos vystosi ir diktuoja savo sąlygas pastato erdvėms. Bet stengsimės nepažeisti to, kas yra vertinga ir saugotina.

Rekonstrukcijos darbų pabaiga numatyta kitų metų pabaigoje. Ar spėsite?

Sunku pasakyti. Jeigu nevėluos finansavimas, tikrai labai norėtume užbaigti laiku.

Kokie nueinantys metai buvo Nacionalinei bibliotekai ir jos darbuotojams?

Turime sunkią situaciją, įtemptą, bet valdomą ir kontroliuojamą. Žinoma, negalime skirti kažkokių premijų ar dar kažko, bet finansavimas pakankamas užtikrinti pagrindinėms bibliotekos funkcijoms. Džiaugtis ypatingai nėra kuo, kaip ir visiems...

Direktoriumi dirbu nuo vasaros pabaigos, todėl negaliu atsakyti už situaciją, kurią radau. Turime tam tikrą situaciją dėl vyresnio amžiaus darbuotojų, bet, kita vertus, jų profesinė kompetencija yra didžiulė, todėl stengiamės kiekvieną žmogų vertinti ir išlaikyti tiek, kiek jis yra reikalingas. Iš viso turime beveik penkis šimtus darbuotojų su techniniu personalu, vien bibliotekininkų - apie 350.

Po rekonstrukcijos stengsimės išlaikyti ir skaitytojų vietų skaičių. Šiuo metu dirbame tokiomis sąlygomis, kai dešimt kartų sumažėjusios skaityklų patalpos - šimtas vietų praktiškai būna užpildytos. Bet ar išliks visos buvusios skaityklos, negalėčiau detaliai pasakyti, kol nėra darbo grupės išvadų, kurios bus pateiktos sausio mėnesį.

Po kelerių metų bibliotekos senųjų patalpų dar labiau sumažės - Vyriausybė nusprendė perduoti Katalikų Bažnyčiai iki šiol bibliotekai tarnavusius Šv. Jurgio bažnyčią ir vienuolyną Sirvydo gatvėje.

Buvo kultūros ministro įsakymas, esam sukūrę specialias darbo grupes ir iki sausio mėnesio turime parengti siūlymus, kaip rengiamės elgtis naujoje situacijoje. Tiesiai šviesiai kalbant, kai buvo planuojama pagrindinio bibliotekos pastato Gedimino prospekte rekonstrukcija, mes negalėjome numatyti, kad turėsime perduoti tuos rūmus Sirvydo gatvėje. Todėl turime kai ką perprojektuoti rekonstruojamame pastate. Turime beveik mėnesį laiko siūlymams parengti, tada ir galėsiu tai plačiau komentuoti.

Nelengvi metai jau baigiasi, gal kitus savo darbuotojams žadate šviesesnius?

Manau, kad taip. Įsivaizduoju, kad sunkusis periodas lėtai, bet praeina, ir mes tai jaučiame. Žinoma, jis mums papildomai sunkus dėl bendro ekonominės krizės fono ir savų aplinkybių - pastato rekonstrukcijos, pakitusių darbo sąlygų, kad turime grąžinti tai, ką laikėme savo viena iš pagrindinių erdvių. Bet yra taip, kaip yra.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją