F.Dostojevskio (1821-1881) kūriniuose pateikiamas savitas požiūris į žmogų, būties prasmę nepraranda aktualumo ir šiandien - kūrybinis klasiko paveldas nestokoja mokslininkų bei menininkų dėmesio.

Romanas "Nusikaltimas ir bausmė" laikomas vienu meniškiausių F.Dostojevskio kūrinių. Rusijos teatralai bemaž iš karto po jo pasirodymo spaudoje 1866 metais ėmė svarstyti apie inscenizavimo galimybes, tačiau dėl nepalankiai nusiteikusios rusų cenzūros spektaklis pagal "Nusikaltimą ir bausmę" pirmą kartą buvo pastatytas užsienyje, Paryžiaus "Odeon" teatre 1888-aisiais.

Būsimojo spektaklio ištakos siekia G.Varno kūrybos pradžią: režisierius artėjo prie F.Dostojevskio romano, rinkdamasis išskirtinio intelektualinio potencialo klasikos ir šiuolaikinių autorių kūrinius.

Žiūrovai šį spektaklį stebės sėdėdami scenoje, o parteris taps vaidybine aikštele. Specialiai sukurtos videomenininko Andriaus Jakučionio vaizdo projekcijos naujajame pastatyme jungia teatro ir kino meno elementus.

F.Dostojevskio romanai kartais vadinami neleidžiančiu užsimiršti skaitytojo sąžinės atspindžiu.

"Nusikaltime ir bausmėje" rašytojas vaizduoja visuomenės ir moralės įstatymus peržengusio žmogaus likimą. G.Varno spektaklyje F.Dostojevskio tekstas virsta jauno žmogaus sapno metraščiu, atveriančiu sudėtingą tapsmo procesą.

Garsusis nusikaltimas parodo, kad bet kokie antihumaniški užmojai pirmiausia atveda prie savidestrukcijos, o kelias naujo savęs link prasideda tik visiškai jų atsižadėjus.

Pagrindinį Rodijono Raskolnikovo vaidmenį sukūrė iš dramos ir šokio spektaklių pažįstamas, vienas įdomiausių jaunosios kartos aktorių Gytis Ivanauskas. Taip pat spektaklyje vaidina Viktorija Kuodytė, Dainius Kazlauskas, Ričardas Vitkaitis, Liucija Rukšnaitytė, Liubomiras Laucevičius, Jūratė Onaitytė, Robertas Vaidotas, Daiva Stubraitė ir kiti.

Būsimojo spektaklio bendraautoriai - žinomas Latvijos scenografas Andris Freibergas, kompozitorius Giedrius Puskunigis ir kostiumų dailininkas Juozas Statkevičius.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją