Nuleido vėliavą

Ramygala „kultūros sostinės“ projektų estafetę perėmė iš Plungės. Tiesa, šiemet tiek pinigėlių, kiek pernai, šiam projektui nebuvo skirta. Suma sumažėjusi kone tris kartus – teskirta 100000 litų. Tačiau ramygaliečiai, o ir visas Panevėžio rajonas, organizavo daug renginių. Pasak Ramygalos kultūros centro direktorės Ingos Pečeliūnienės, visi projekto „Ramygala – kultūros sostinė 2010“ renginiai jau įgyvendinti. Šeštadienį iškilmingai nuleista projekto vėliava.

Kartu prisiminta, kas nuveikta per tuos metus.
Iškilminga būgnininkų ir orkestro šokėjų vedama eisena aplankė Ramygalos vietas, kuriose vyko koks nors projekto renginys. Tiesa, iš pradžių planuota, kad dalyvaus dūdų orkestras, tačiau jam groti buvo per šalta. Planuota surengti ir įspūdingą šviesų šou – apšviesti ne tik tądien įžiebtą miestelio eglę, bet ir bažnyčią, patį miestelį.

Pasak I. Pečeliūnienės, projekto rezultatai džiugina – per metus būta daug gražių didesnių ir mažesnių renginių. Į juos įtraukta nemažai įvairių rajono meno kolektyvų, dalyvavo daug rajono kultūros centrų, žmonės liko patenkinti. Renginiai vyko ne vien Ramygaloje, bet kone visame Panevėžio rajone.

Truko ne keletą dienų

Direktorės manymu, galima tik pasidžiaugti, kad už gerokai mažesnę sumą negu pernai pavyko įgyvendinti tiek daug renginių. Palyginti su kitomis kultūros sostinėmis, esminis Ramygalos skirtumas buvo tas, kad įgyvendinta pastebimai daugiau renginių. Be to, kitur jie truko tik po kelias dienas, o miestas „kultūros sostine“ visus metus vadintas, galima sakyti, formaliai.

„Pas mus renginiai vyko visus metus. Vieni – didesni, kiti – mažesni, bet visą laiką virė kultūrinis gyvenimas“, – aiškino kultūros centro direktorė.

Tiesa, vasarą šis gyvenimas buvo intensyvesnis, rudenį ir žiemą renginių sumažėjo. Buvo nemažai ir tradicinių, pavyzdžiui, Bistrampolio festivalis, tačiau gavus papildomų pinigų šie renginiai galėjo būti didesni apimtimi, „įgavo kitokį kvėpavimą“.

„Projekte taip ir buvo numatyta, kad atsiras naujų tradicijų, bus puoselėjamos senosios“, – priminė I. Pečeliūnienė.

Ypač išgarsino ožkos

Rajonas sulaukė ir nemažai turistų, padidėjo žinomumas. Pasak I. Pečeliūnienės, susidomėjimas ir žinia apie Ramygalą pasklido plačiai, ypač po vasarą organizuoto ožkų parado, kai buvo išrinkta gražiausia šalies ožka.

Tačiau Ramygalą ir visą Panevėžio rajoną garsino ir kiti projekto renginiai, o kiekvienas susidomėjęs jais galėjo rasti sau priimtiniausią.

Kultūros ministerija gruodžio pradžioje vėl paskelbė konkursą dėl kultūros sostinės išrinkimo. Tiesa, šįkart bus renkamos net trys sostinės – 2011, 2012 ir 2013 metų. Ministerija išrinks tris geriausius kultūros ir meno projektus, kurie būtų įgyvendinami bet kuriame šalies mieste ar miestelyje, išskyrus Vilnių. Konkursui paraiškas turi teikti savivaldybės. Paraiškos bus priimamos kone visą gruodį – iki 30 dienos.

Šio konkurso tikslas – skatinti Lietuvos miestų ir miestelių gyventojų kultūrinį aktyvumą, plėtoti kultūrą ir meną regionuose.