Kaip laisvas fotografas L. Olsonas pradėjo dirbti prieš 50 metų ir greitai tapo vienu iš pirmaujančių Švedijos fotografų. Kartu su kitais devyniais švedų fotografais 1958 m. įkūrė fotografijos asociaciją "Tio Fotografer". L. Olsono darbai buvo eksponuoti didžiausiuose pasaulio muziejuose, tarp jų ir Modernaus meno muziejuje Niujorke. 1960-1980 L. Olsonas dirbo operatoriumi Švedijos televizijoje, sukūrė per 50 dokumentinių filmų, daug keliavo, pažino įdomiausius to meto meno ir kultūros žmones. Operatoriaus darbas televizijoje padarė įtaką ir stilistiniams autoriaus ieškojimams fotografijoje.

L. Olsonas daugeliui yra žinomas kaip "Tiltų fotografas". Seriją "Tiltai" autorius pradėjo 1950 metais, būdamas 25-erių, ir tęsia iki šiol. Meniškus tiltų vaizdus galima pamatyti 2000 metais išleistoje trečiojoje autoriaus knygoje "From One Side to Another".

Vilniuje pristatomoje parodoje "Tiltai" kūrybinis L. Olsono kelias atskleidžiamas darbais, kurie išraiškingiausiai atskleidžia autoriaus asmeninį stilių. Pristatomas monumentalus fotografijų rinkinys apie tiltus, kuris pavertė autoriaus kūrybinį braižą tokiu nepakartojamu ir visiems lengvai atpažįstamu.

"Nuo pat vaikystės menininkas žavėjosi intelektualiu minimalizmu, saikinga architektūrine forma ir asketiškais vienos spalvos niuansais. Tai išliko būdingu stilistiniu L. Olsono darbų bruožu. Kaip teigia fotografo darbų tyrinėtojai, L. Olsonas sugebėjo savo darbuose sujungti tai, kas regis yra neturi jokių bendrų sąlyčio taškų - dokumentiką ir abstrakciją. Tiltų serijos bene geriausiai atskleidžia šią unikalią fotografo savybę", - rašoma parodos anotacijoje.

Nespalvotose fotografijose - tiltai įvairiausiuose Europos kampeliuose, fotografuoti įvairiais atstumais ir netikėtais rakursais, esant skirtingiems apšvietimams, subtiliai kaitaliojant nespalvotos fotografijos tonus.

Parodą Lietuvos žiūrovams pristato fotografijos muziejus Sundsvalyje (Švedija), meno centras "Hasselbad" ir Švedijos ambasada Vilniuje.

"Tiltų" paroda žiūrovų lauks iki balandžio 3 dienos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją