Išskirtinio koncerto programoje - F. Mendelsono simfonija nr. 4 "Itališkoji", italų kompozitoriaus F. Biscione simfoninė poema "B-612", skurta pagal A. de Saint - Exupery "Mažąjį princą". F. Biscione atvyksta specialiai į Lietuvą dalyvauti šio kūrinio premjeroje. Pagrindinis programos akcentas - Antonino Dvoržako koncertas violončelei ir orkestrui h-moll. Nors čekų kompozitorius buvo įvardinęs violončlelę kaip "gražų instrumentą, kurio vieta orkestre, tačiau kaip solo instrumentas jis nėra labai paslankus ir patrauklus", A. Dvoržakas sukūrė vieną žymiausių koncertų šiam instrumentui su orkestru. Koncerto eskizas gulėjo kompozitoriaus lagamine grįžtant iš Niujorko ir buvo skirtas bičiuliui violončelės meistrui Hanušui Wihanui. Trijose koncerto dalyse kaitaliojasi skirtingos emocinės panoramos - pirmosios dalies energija ir jėga su antrosios šiltu lyriškumu ir trečiosios dalies bravūra.

Nepaisant savo jauno amžiaus, dirigentas Luca Bizzozero jau spėjo pasižymėti. Muzikos studijas pradėjo nuo fortepijono ir violončelės Fribūro konservatorijoje, vėliau susidomėjo dirigavimu. Studijas jaunuolis tęsė Ženevos ir Paryžiaus muzikos akademijose taip pat stažavosi Zalcburgo "Mozarteum", Florencijos muzikos akademijoje ir Bukarešto universitete, privačiai stažavosi pas dirigavimo meistrus Pierą Bulezą ir Bruno Amaduči. Padrąsintas savo dėstytojų Urso Šnaiderio ir Armino Žordano įkūrė orkestrą "Pro Musica", kuriame dabar groja apie 80 muzikantų. 22 metų jaunuolis kaip kviestinis dirigentas dirbo su Odesos, Sanremo, Gruzijos nacionaliniu, Katovicų, Charkovo, Berno simfoniniais orkestrais.

Z. Rey-Belletas pažintį su violončele pradėjo ketverių, o trylikos jau surengė pirmuosius rečitalius Šveicarijoje, Italijoje ir Vokietijoje. Penkiolikos įstojo į Ženevos konservatoriją, kur neseniai baigė magistrantūros studijas. Jis - daugybės tarptautinių konkursų ir stipendijų laureatas: Pierre Wald vardo fondo stipendininkas, Albert Lulin vardo prizo laureatas, "Premio Rovere D'Oro" tarptautinio konkurso pirmosios vietos laimėtojas. Jaunuolis koncertavo Šveicarijoje, Vokietijoje, Italijoje, Olandijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Kroatijoje. Z. Rey-Bellet groja prancūzų violončelininko Piero Fournier instrumentu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją