Pirmadienį Vilniaus savivaldybėje pristatant "Vilniaus festivalių" veiklą, struktūrą, tikslus, perspektyvas, Vilniaus meras Artūras Zuokas teigė, kad pernai balandį Vilniaus miesto savivaldybės įkurta įstaiga turėtų formuoti sostinės kaip kultūrinės traukos centro Europoje įvaizdį.

Tam, pasak mero, padės aiški "Vilniaus festivalių" struktūra, pastovumas, į įstaigą susijungusių renginių tęstinumo įtvirtinimas, iš anksto žinomas ir skelbiamas repertuaras, 3-4 metams konkurso būdu renkami atsakingi asmenys.

Įstaigos, koordinuojančios kultūros ir meno renginius, sėkmingai veikia didžiuosiuose pasaulio miestų - Adelaidėje, Amsterdame, Berlyne, Edinburge, Londone, Prahoje, Zalcburge ir kitur.

"Vilniaus festivaliai" šiuo metu apima tuos festivalius, kurie jau pripažinti nacionaliniu ir tarptautiniu mastu, jau garsina miesto vardą, o taip pat naujus potencialius renginius, kurių poreikis jaučiamas ne tik sostinėje, bet ir visoje Lietuvoje.

Naujoji įstaiga globos pagrindiniu klasikinės muzikos renginiu Lietuvoje vadinamą "Vilniaus festivalį", didžiausią šiuolaikinės muzikos forumą "Gaida", "LIFE" teatro festivalio tradicijas tęsiantį tarptautinį Vilniaus teatro festivalį, taip pat naują džiazo, bliuzo ir "world music" festivalį "Jumbo" bei tradicinį festivalį "Sostinės dienos".

"Vilniaus festivaliai" rengia šių renginių programas, atlieka visus organizacinius bei prodiusavimo darbus. Įstaigos metinis biudžetas sudaro apie 3 mln. 350 tūkst. litų. Vilniaus miestas skiria 900 tūkst. litų - beveik 27 proc. viso biudžeto. Pagrindinės biudžeto lėšos surenkamos iš rėmėjų, užsienio kultūros institucijų ir fondų, parduotų bilietų ir kt.

Pasak įstaigos steigėjų, "Vilniaus festivaliai" yra atvira organizacija, į kurią ateityje galbūt įsilies ir daugiau renginių.

Be to, "Vilniaus festivaliai" ne tik rengs penkis minėtus festivalius, bet ir organizuos pavienius renginius. Pirmasis - kovo 14-ąją Vilniuje įvyksiantis Milano "La Scalos" teatro simfoninio orkestro ir jo vadovo Riccardo Mutti (Rikardo Mučio) koncertas. "Vilniaus festivaliai" yra vienas iš šio išskirtinio pasirodymo organizatorių.

Pasak nuo 1997 metų rengiamo ir jau tapusio Europos festivalių asociacijos nariu "Vilniaus festivalio" direktoriaus Gintauto Kėvišo, gegužės pabaigoje-liepos pradžioje vyksiantis festivalis tęs pasirinktą kryptį - pristatyti tai, kas geriausia klasikinėje muzikoje. Šiemet tradiciškai žadama ir džiazo ir sceninių kūrinių pastatymų, bus vėl inicijuoti lietuvių kompozitorių kūriniai, pristatoma senoji muzika, kviečiamos garsios muzikinės kultūros asmenybės.

Tarptautinį Vilniaus teatro festivalį pristatė jo meno vadovė Elona Bajorinienė. Pasak jos, vienas pagrindinių festivalio siekių - atnaujinti sutrikusius "mainus" tarp Lietuvos ir užsienio teatrų, užtikrinti kūrybinių idėjų apytaką. Paskutinę rugsėjo savaitę vyksiantis festivalis pristatys provokatyvų, iššūkius metantį šiuolaikinį Europos teatrą, įvairiais pjūviais nagrinės naujos teatro realybės ir jos auditorijos santykius.

Festivalį sudaro keturios "zonos": pirmojoje bus pristatoma įdomiausiai dirbančių Europos šalių režisierių spektakliai, sutelkiant dėmesį ties jaunąja bei viduriniąja karta. Antroji programa - naujas scenos meno teritorijas tyrinėjantys Lietuvos teatro spektakliai. Trečioji "zona" - edukacinė programa, kurios rėmuose vyks seminaras "Nauja teatro publika: kur ieškoti, kaip ugdyti?", ketvirtoji - eksperimentas/laboratorija, kuriai vadovaus novatoriškai dirbantis Europos teatro režisierius.

"Seniausio naujausios muzikos festivalio" - "Gaida" - meno vadovė Daiva Parulskienė pasakojo, kad antroje spalio pusėje vyksiantis festivalis šiemet koncentruosis į temą "Muzika ir teatras". Turintis pagrindinę ambiciją kurti muzikos dabartį festivalis inicijuos 4-5 teatrinius pastatymus - pristatys Vykinto Baltako, Antano Kučinsko, Gintaro Sodeikos, amerikiečių kompozitoriaus Roberto Ashley (Ešlio) operas.

Žinomo muziko, saksofonininko Petro Vyšniausko sumanytas džiazo, bliuzo ir "world music" festivalis "Jumbo" vyks rugsėjo pradžioje. P.Vyšniauskas žadėjo, kad šis festivalis privers skambėti visą miestą.

Pavadinimas "Jumbo", pasak rengėjų, reiškia didumą ir yra dramblio pravardė. "Dramblys yra vienas tų gyvūnų, kuris ne tik labai didingas ir gerbiamas, bet ir turi savo muzikinį instrumentą bei labai gerą atmintį", - festivalio pavadinimą aiškino P.Vyšniauskas.

"Jumbo" pristatys ansamblius ir solistus iš įvairių šalių ir kontinentų, į festivalio programą taip pat bus įtraukti garsūs ir pradedantys Lietuvos muzikantai.

Festivalis bus nemokamas ir vyks atvirose erdvėse - miesto gatvėse, aikštėse.

Rugsėjo 11-19 dienomis vyksiančios "Sostinės dienos" kaip ir kasmet įtrauks populiarių žanrų renginius, vyksiančius Katedros aikštėje ir kitose atvirose erdvėse. Pasak "Vilniaus festivalių" vadovų, šiuo metu dar nėra pasirašyta sutartis su "Sostinės dienų" rengėjais, tad šis festivalis bus pristatytas vėliau.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją