Rumšiškėse žadama "visko pagal norą, nuotaiką, kišenę - kam pavalgyt, kam pašokt, kam akis į "mises" paganyt, kam sniege, jeigu jo bus, pasivoliot".

Pasak muziejaus pranešimo spaudai, Užgavėnių mugės rengėjai Rumšiškėse siūlo apsirūpinti ne tik vaišėmis, kurių gausą garantuoja atvyksiantys prekybininkai, bet ir idėjomis. Pastarosios pravers vėliau švenčiant savo gyvenamojoje vietoje.

Jų bus galima pasisemti lankant muziejaus - "mažosios Lietuvos" - sodybas ir čia įsikūrusius folkloro ansamblius (jų laukiama apie 20), sugužėjusius iš visos "didžiosios" Lietuvos.

Gurmanai sekmadienį bus raginami ragauti šiupinį "pašmaikštaujant", dalyvauti blynų "kąsniavime lenktyniaujant, nusiderant, užsidirbant, kepant ir kitokiais būdais".

"Grožio vergams" bus skirti "Mis Užganėdintosios" ir "Misterio Užsigavėjimo" rinkimai, kuriuose dalyvių amžius, ilgis, plotis, svoris bus nesvarbus.

"Pavojingos zonos" ir panašių laidų mėgėjus turėtų "užganėdinti" žūtbūtinis Lašininio ir Kanapinio susirėmimas, kuriame, tiesa, kraujo gali ir nebūti, taip pat inkvizicijos laužas Morei.

Erotikos gerbėjams planuojamas "voliojimasis baltuose sniego pataluose".

1966 metais įkurto Lietuvos liaudies buities muziejaus pagrindą sudaro gyvenamieji ir ūkiniai pastatai, perkelti iš įvairių Lietuvos regionų - Aukštaitijos, Suvalkijos, Dzūkijos, Žemaitijos, Mažosios Lietuvos.

Muziejaus rinkinį sudaro 80 tūkst. eksponatų. Tai visų pagrindinių Lietuvos etnografinių regionų pastatai ir įvairiais laikotarpiais žmonių buityje naudotų daiktų kolekcijos - baldai, audiniai, indai, darbo įrankiai, ikonografinė medžiaga ir kt.

Rumšiškėse organizuojami įvairūs kultūriniai renginiai, koncertai, tradicinės kalendorinės ir šeimos šventės, amatų-verslo dienos, vyksta žirgų sporto varžybos.

Užgavėnės muziejuje švenčiamos nuo 1981 metų.

Atsisveikinimas su žiema, kaukėtų persirengėlių vaikštynės, Morės deginimas vyksta vasario arba kovo mėnesį, likus septynioms savaitėms iki Velykų.

Šiemet Užgavėnės švenčiamos vasario 24 dieną.

Šventės metu valgoma daug riebaus ir sotaus maisto, tradicinių blynų, simbolizuojančių pirmykštę duonos auką. Užgavėnių šventės atitikmenis turi dauguma Europos tautų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)