Parodoje „Milijonas ir viena diena“ apmąstoma jau daugiau nei šimtmetį vykstanti judančių vaizdų sklaida, pasitelkiant kiną, televiziją, internetą, šiuolaikinį meną ir kitus būdus. Ši sklaida tapo vienu svarbiausių šiandienos pasaulėžiūrą formuojančių veiksnių. Parodos pavadinimą įkvėpė kino kritiko Terry'io Ramseye'io knyga apie ankstyvąją kino pramonę „Milijonas ir viena naktis“ (1926), kurioje kinas vertinamas kaip populiariausia ir patraukliausia meno forma, o kino istorija prilyginama pasaulio istorijai. Parodoje į judančius vaizdus taip pat žvelgiama pasaulio vaizdinių kūrimo aspektu: kokias viltis ir fantazijas leido įkūnyti ši medija, kokia jos kalba buvo pasirenkama ir kaip tai susiję su socialiniu, politiniu bei kultūriniu kontekstu. Siekiant pristatyti kuriamų pasaulėvaizdžių įvairovę, populiarusis kinas gretinamas su avangardiniais filmais ir vaizdo menu.

Parodoje pristatomi Lietuvos ir užsienio kino bei vaizdo meno kūrėjų Tamáso St. Auby‘io, Vidmanto Bačiulio, Raimundo Banionio, Artūro Baryso (Baro) ir Jono Čergelio, Balio Bratkausko, Richardo Donnerio, Marijono Giedrio, Jean-Luco Godardo, Dominique Gonzalez-Foerster, Almanto Grikevičiaus, Omero Fasto, Adamo Leecho, Jono Meko, Williamo Camerono Menzies‘o, Aernouto Miko, Michaelo Moore‘o, Deimanto Narkevičiaus, Sergejaus Paradžanovo, Ivano Pyrjevo, Romano Signerio, Johno Smitho, Hirošio Sugimoto, Raimondo Vabalo, Billo Violos, Vytauto Žalakevičiaus, Arūno Žebriūno darbai.

Ją papildys dvi filmų programos NDG auditorijoje: spalio 21 d., ketvirtadienį, – „Filmai apie filmus“, gruodžio 10 d., penktadienį, – „Lietuvos kino mėgėjų filmai“.

Parodos metu bus išleistas parodos gidas lietuvių ir anglų kalbomis.

Tą pačią dieną atidaroma Lietuvos kino scenografijos eskizų paroda „Lietuvos kinas ir dailė“ iš Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus rinkinio. Ji apima XX a. 6–8 dešimtmečių laikotarpį, kai subrendo dailininkų karta, sukūrusi savitą kino dailės kalbą, susijusią su to paties laikotarpio vaizduojamosios dailės atradimais. Parodoje eksponuojami 106 pirmųjų Lietuvos kino dailininkų – Arūno Žebriūno, Algirdo Ničiaus, Vytauto Kalinausko, Algimanto Švažo, Juzefos Čeičytės, Jeronimo Čiuplio ir Filomenos Linčiūtės-Vaitiekūnienės kino scenografijos eskizai.

Abi parodas lydės NDG Edukacijos centro parengta, kino ir vaizdo meno suvokimui bei interpretacijai ir scenografijos vaidmeniui kine skirtos edukacinės programos.

Parodų atidarymo programa:

11.00 val. – spaudos konferencija, kurioje dalyvaus NDG vadovė Lolita Jablonskienė, parodos „Milijonas ir viena diena“ kuratoriai Giedrius Gulbinas, Eglė Mikalajūnaitė, Dovilė Tumpytė bei menininkai Deimantas Narkevičius (Lietuva) ir Tamás St. Auby (Vengrija); parodos „Lietuvos kinas ir dailė“ kuratoriai Donata Griciutė ir Helmutas Šabasevičius, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus direktorė Regina Lopienė;
18.00 val. – oficialus atidarymas;
19.30 val. – Indie roko grupės „Without Letters“ pasirodymas;
20.00 val. – kinematografiškas radijo laidos ir internetinio dienoraščio „Bangos“ kūrėjo Emanuelio Ryklio garso takelis.

Atidarymo metu bus pristatyta būsimų „Milijono ir vienos dienos“ žiūrovų sukurtų vaizdo miniatiūrų projekcija „Mano ekranas“.

Įėjimas į galeriją parodų atidarymo dieną – nemokamas.

Parodos veiks iki gruodžio 19 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją