Tai sudėtingiausias ir didžiausio biudžeto jubiliejinio 20-ojo festivalio „Gaida“ renginys, subūręs gausias tarptautines Prancūzijos, Anglijos, Austrijos ir Lietuvos menininkų pajėgas.

Kova dėl valdžios, sąmokslas, išdavystė – senos kaip pasaulis temos, naujai įprasmintos sukrečiančioje garsaus austro Wolfgango Mittererio operoje, sukurtoje 2003 m. prestižinio Austrijos festivalio „Wiener Festwochen“ užsakymu. Ypač platų pripažinimą daugelyje Europos scenų pelnė 2008 m. prancūzų iniciatyva sukurtas naujas veikalo pastatymas (režisierius Ludovic’as Lagarde’as). Didelio žiūrovų ir kritikų dėmesio sulaukiantis spektaklis patraukia ne tik savo daugiasluoksne operinį dainavimą, improvizaciją, orkestrą ir elektroniką apjungiančia muzika, bet ypač – nepaprastai įtaigiais vaizdiniais sprendimais.

Atmintin ilgam įstringa gaivališka ir net atvira modernaus šokio kalba bei įdomus kontrastas tarp tiksliai atkartotų istorinių kostiumų ir itin paveikių, preciziškų bei daugiafunkcinių videoprojekcijų, kurių techninis įgyvendinimas įmanomos tik XXI amžiuje. Tokia praeities ir moderniųjų technologijų sankirta paverčia operos personažus – tikras istorines asmenybes – savotiškais Baltramiejaus nakties vaiduokliais.

Operos personažai – daugeliui puikiai žinomi iš Alexanderio Duma romanų ir istorinių filmų: aršusis katalikas hercogas de Gizas ir jo žmona hercogienė de Giz, valdingoji karalienė motina Kotryna Mediči, mylimiausias iš jos sūnų būsimasis karalius Henrikas III (kurio nurodymu nužudomas buvęs sąjungininkas de Gizas) bei hugenotas Navaros karalius (vėliau tapęs naujos dinastijos Prancūzijos soste pradininku Henriku IV).

Shakespeare’o amžininkas Christopheris Marlowe savo 1593 m. sukurtoje pjesėje, tapusioje libreto pagrindu, aprašė jam netolimos praeities įvykius – Baltramiejaus nakties žudynės įvyko 1572 metais. Operoje naudojamos citatos iš Shakespeare’o sonetų, J. S. Bacho kantatų, renesanso kompozitoriaus T. Tallis’o motetų.

Operos personažų vaidmenis atliks tarptautinį pripažinimą pelnę dainininkai Elizabeth Calleo (koloratūrinis sopranas), Valerie Philippin (sopranas), Jean-Paul Bonnevalle (kontratenoras), Lionel Peintre (baritonas) ir šokėja Stefany Ganachaud, o Kotrynos Mediči vaidmenį atliks lietuvių dainininkė Nora Petročenko. Orkestro partiją įgyvendins „Gaida Ensemble“, diriguojamas prancūzų dirigento Léo Warynskio.

Šis operos spektaklis vienintelį kartą Vilniuje bus rodomas spalio 27 d. Nacionaliniame dramos teatre.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją