Pasak jo, festivalis dar nėra vykęs šešias dienas, kaip šiemet, ir pristatęs 8 koncertuose net 16 projektų iš Europos, Amerikos ir Azijos šalių. Visi svečių pasirodymai be kompromisų tęs "Vilnius Jazz" misiją propaguoti įdomiausius naujojo džiazo bei improvizacinės muzikos pavyzdžius, palaikyti Vilniaus džiazo mokyklos atstovus.

Netrūks eksperimentų

Pirmą kartą festivalį įrėmins fortepijoninio džiazo rečitaliai sostinės koncertų salėje "Piano.lt". Maratoną pradės vengrų "free" džiazo tėvas Gyorgy Szabadosas, o užbaigs kylanti Europos džiazo žvaigždė iš Portugalijos Filipe Raposo.

Pirmą kartą Azijai "Vilnius Jazz" scenoje atstovaus grupė iš Taivano. Tai - pianistės Yuwen Peng vadovaujamas ansamblis "Sizhukong", mezgantis dialogą tarp senosios ir naujosios Taivano kultūrų bei džiazo.

Tačiau didžiausia programos puošmena A.Gustys vadina legendinio džiazo ir bliuzo gitaristo iš JAV Jameso "Blood" Ulmerio pasirodymą. Be šios asmenybės sunku įsivaizduoti bliuzo ir laisvojo džiazo raidą, kaip be Jimi Hendrixo - roko istoriją. J."Blood" Ulmeris su bendražygiais pristatys Vilniuje savo etapinį projektą "Odyssey".

Originalų mąstymą festivalyje savaip įprasmins kanadiečių alternatyvios muzikos grupė "DarkBlueWorld" su vienu geriausių Kanados džiazo gitaristų Tony Wilsonu, iškilios improvizacinės muzikos scenos asmenybės iš Prancūzijos, Šveicarijos, Danijos.

Vilnietiškos staigmenos

Lietuvai atstovaus taip pat spalvinga komanda. Specialią programą minėdamas savo 50-metį festivaliui rengia jo senbuvis Dainius Pulauskas su šalies džiazo grandų rinktine. Staigmenų žada Vilniaus džiazo mokyklos tradicijų tęsėjai - trio "Mockūno NuClear" (Liudas Mockūnas, Dmitrijus Golovanovas, Marijus Aleksa) ir "ACCOsax Freeminded" (Raimondas Sviackevičius, Janas Maksimovičius, Arkadijus Gotesmanas) bei smuikininkas Tadas Dešukas su grupe "Baisios stygos".

L.Mockūno trio "NuClear" po koncerto Vilniuje pasirodys su britų trioVD Londono džiazo festivalyje. Tai - pernai sostinėje prasidėjusio "Vilnius Jazz" ir Londono džiazo festivalių bendradarbiavimo tąsa.

Tradiciškai į "Vilnius Jazz" sceną kils jauniausia šalies džiazo kūrėjų karta. Jau penktus metus iš eilės dieninis festivalio koncertas sekmadienį bus skirtas džiazo konkurso "Vilnius Jazz Young Power" finalui.

Startas su vengrų legenda

"Vilnius Jazz" pradėsiantis pianistas ir kompozitorius Gyorgy Szabadosas dažnai vadinamas Vengrijos "free" džiazo tėvu. Jis įspaudė pėdsaką Vengrijos džiazo istorijoje įkurdamas šiuolaikinės muzikos dirbtuves "Kassák", kurios subrandino naują savitą Vengrijos džiazo kartą. Be to, maestro Vengrijoje įkūrė orkestrą "MAKUTZ", subūrusį improvizacinės muzikos aistruolius, puikius muzikantus.

G.Szabadosą kūrybos keliai suvedė su daugeliu laisvojo džiazo legendų. 1980-aisiais jis įrašė plokštelę "Szabraxtondos" dviese su eksperimentinio džiazo grandu Anthony Braxtonu. Vengrų pianistas taip pat bendradarbiavo su laisvojo džiazo gigantu Roscoe Mitchellu - 1998-aisiais su juo įgrojo plokštelę "Jelenes".

2005-aisiais pianisto diskografiją, apėmusią jau daugiau kaip dešimt albumų, papildė dar vienas įrašas - šįkart koncertinis - su Anthony Braxtonu ("Triotone"): čia tandemui talkino ir Vladimiras Tarasovas.

G.Szabadoso kūryba ir mastymas neatsiejami nuo Vengrijos kultūros klodų. Didelę įtaką jo muzikai daro vengrų liaudies, ypač Transilvanijos, muzika. Menininko nuopelnai savo šalies džiazui yra įvertinti Ferenczo Liszto, Anna Neufeld ir "Artisijus" apdovanojimais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją