Savaitgalį sostinės gatves, aikštes, skverus ir kitas netradicines erdves užplūs amatininkai, fakyrai, folklorų kolektyvai ir akcijos „Mieste be savo automobilio!“ dalyviai. Programoje – jau tradiciniais tapę tarptautiniai menų festivaliai bei specialiai Gedimino šventei skirti renginiai.

Vilniečiai ir sostinės svečiai bus laukiami Vilniaus ir Krokuvos miestų savivaldybės organizuojamame projekte „Krokuva sveikina Vilnių“, kuriame pasirodys žymūs Lenkijos muzikos ir šokių atlikėjai bei bus pristatyta W. Majkos fotografijos darbų paroda.

Visas tris šventinio savaitgalio dienas šurmuliuos Tautų mugė, kurioje vilniečiai galės sužinoti naujų receptų, pasiklausyti folkloro kolektyvų ar įsisukti į šokių sūkurį. Folklorinės muzikos gerbėjai taip pat bus kviečiami į tarptautinio folkloro festivalio „Pokrovskije kolokola“ atidarymo koncertą – „Tautų mozaika“, kuriame pasirodys kolektyvai, pristatantys lenkų, rusų, totorių, romų ir baltarusių kultūros tradicijas.

Teatro mylėtojų lauks tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Mozaika – 2010”. Jame – išradingi ugnies fakyrų iš Kijevo, Maskvos ir Sankt Peterburgo pasirodymai, teatralizuotos dalyvių eisenos ir netikėtos akcijos.

Neries krantinėje vyks misterija „Lopšinės Vilniui“, kurioje sostinės moksleiviai ir studentai iš žvakių išaus šimtaraštę juostą, o upe atplauks šviečiančios skulptūros, lydimos ugninių fakyrų pasirodymų bei muzikinių kompozicijų.

Šventės svečiai taip pat bus kviečiami sudalyvauti naujos K. Vildžiūno skulptūros atidengime bei ugnies ir muzikos misterijoje „Ugniniai Žalgirio Eskizai“. Joje žiūrovai išvys medines ir šiaudines skulptūras kinetikos įtaisų ir pirotechnikos pagalba pavirsiančias liepsnojančiais misterijos personažais.

Gedimino šventėje vilniečiai ir sostinės svečiai bus laukiami akcijoje „Mieste be savo automobilio!”, kuria bus siekiama atkreipti dėmesį į oro užterštumo problemas. Gyventojai dalyvaus dviratininkų žygyje, o jo finiše, Rotušės aikštėje, bus rengiama bendruomenės šventė, kurioje bus organizuojamos saugaus elgesio gatvėje ir mažųjų dviratininkų varžybos, egzaminas dviratininko teisėms gauti bei sienlaikraščių paroda „Keliauk šauniau, gyvenk geriau“.

Be jau minėtų festivalių, koncertų, misterijų, gatvės teatrų pasirodymų sostinės gatvėse trečiąjį rudens savaitgalį vyks ir daug kitų renginių. Gedimino šventės iniciatorius – Vilniaus miesto savivaldybė bei organizatoriai – Vilniaus regiono kultūros centras ir asociacija „Šventė visiems“ kviečia visus apsilankyti ir kartu atšvęsti sostinės įkūrėjo dieną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją