Festivalyje dalyvaus Talino miesto teatras (Estija), Juozo Miltinio dramos teatras (Lietuva), Teatras „Cezario grupė” (Lietuva), Valmieros dramos teatras (Latvija), Pernu Endla teatras (Estija), Teatro laboratorija „Atviras Ratas“ (Lietuva) ir Valstybinis Vilniaus mažasis teatras (Lietuva).

„Teatras yra vienas įtikinamiausių kultūros raiškos būdų. Tarptautinis Baltijos šalių teatrų festivalis - puiki proga artimiau susipažinti su mūsų artimiausių kaimynų kultūra, tuo pačiu geriau juos pažinti, suprasti jų savitumą, o kartu ir pajusti mūsų siekių vienybę. Reikia pažymėti, kad šiame festivalyje dominuoja nacionalinės dramaturgijos pastatymai, nes tautinio identiteto spalvos labiausiai išsiskiria Jungtinės Europos panoramoje. Atvira Baltijos šalių teatrų erdvė - kultūros prioritetas. Čia ir dabar“, - sako festivalio vykdantysis direktorius Rimantas Teresas.

Baltijos šalių teatrų festivalis vyksta kasmet vienoje iš Baltijos valstybių. Kiekvienas festivalis turi originalią konkursinę programą. Oficialią konkursinę programą sudaro šeši skirtingų valstybių teatrų spektakliai: du Estijos, du Latvijos, du Lietuvos (stacionariniai ir mažos apimties arba mono). Festivalio spektakliai ir vienas arba du spektakliai, kurie bus rodomi ne konkurso tvarka, reprezentuos iškiliausius valstybių teatrinius ieškojimus.

Oficialią konkursinę programą vertina tarptautinė žiuri, kuri skiria apdovanojimus-nominacijas ir diplomus. Komisija vadovaujasi teatro etikos, tolerancijos, bešališkumo ir meno vertinimo kriterijais. Šiais metais žiuri komisija sudaryta iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Ukrainos ir Bulgarijos atstovų.

Festivaliu siekiama pristatyti įvairių Baltijos šalių teatrinius ieškojimus ir atradimus, partnerystės ir bendradarbiavimo formų kaitą Baltijos valstybių teatrų erdvėje; puoselėti ir pristatyti užsienio žiūrovams baltų nacionalinę dramaturgiją; skatinti kūrybines idėjas ir jų kaitą; žadinanti Baltijos valstybių teatrų kūrybiškumą, toleranciją, novatoriškumą ir kūrybinę konkurenciją.

Atnaujintas Baltijos šalių festivalis įvyko 2006 m. rugsėjo 4-9 dienomis Tartu mieste (Estija). Trijų valstybių delegacijos, teatro kritikai, teatrologai, praktikai diskutavo dėl Baltijos šalių festivalių ateities ir perspektyvų ir galutinai sutarė – Baltijos šalių teatrų festivaliai turi vykti ir įgauti savo tęstinumą (rotacijos principu). Tai buvo patvirtinta ir vykdoma: po 2006 m. festivalio, įvykusio Tartu mieste, estafetę perėmė 2007 m. Panevėžys (Lietuva), 2008 m. Ryga (Latvija), 2009 m. Tartu (Estija), 2010 m. Panevėžys (Lietuva).

Pasak festivalio vykdomojo direktoriaus R. Tereso, šiais metais Baltijos šalių festivalis Lietuvoje siekia teatrų festivalio formos ir turinio kaitos. Forma ir formatas turėtų, o gal ir privalėtų keistis.

„Turime išplėsti festivalio formatą, apjungiant valstybes, kurios yra Baltijos jūros regione: Švedija, Suomija, Lenkija, Vokietija. Manome, kad tokio formato išplėtimas yra iniciatyva, kuri suponuos naują teatrinį impulsą, naujos teatrinės kalbos atsiradimą, naujų išplėstų formų įprasminimą, naują teatrinį komunikabilumą, bendradarbiavimą, „koprodukcijas“ ir teatrinės patirties pasikeitimo atsiradimą. Naujų vardų, naujų režisierių paieškoms realizuoti Baltijos šalių festivalis yra proga tai įgyvendinti“, - sako R. Teresas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją