„Kam tie sparnai, jei neturi kur skristi? Kam tos svajonės ir gėlių lankos, jei nuolatinė šviesa neleidžia atskirti nakties nuo dienos. Ir kam tada tas gyvenimas, jeigu diena nesiskiria nuo nakties?“ – tai fragmentas iš Broilerio dainelės, kuria bus pradedamas renginys.

Klaipėdos senamiesčio gaivinimo ciklas, prasidėjęs rugpjūčio 15 dieną Mėsininkų gatvės švente, ir toliau bus tęsiamas Klaipėdos muzikinio teatro antiteroristine akcija. Apie terorizmo, globalizmo, frankenšteinizmo (naujų žmonių kūrimą) grėsmes praeityje ir šiandien prabils operos-fantasmagorijos „Frank‘ Einstainas – XXI amžius“ personažas profesorius (Rafailas Karpis ir Andrejus Kalinovas).

Pats Frank' Einstainas į renginį atvažiuos džipu. Herojus nustebins savo šokiu ir kvies visus susirinkusiuosius į eiseną pagal maršo garsus į Muzikinį teatrą, kur bus "įkurdinta" lėlė Frank' Einstainas. Renginyje dalyvaus Tadas Girininkas, Dmitrijus Afanasjevas, Virginijus Pupšys, Kęstutis Nevulis ir kiti operos-fantasmagorijos personažai bei visas teatro kolektyvas.

Anot akcijos organizatorės teatro vadovės kompozitorės A. Žigaitytės, renginio data pasirinkta neatsitiktinai. Dar 2001 rugsėjo 11 d. Jungtinėse Amerikos Valstijose įvyko didžiausias teroristinis išpuolis. Pasak organizatorės, tam, kad mes nepamirštume grėsmių, būtina apie tuos faktus kabėti apibendrintai. Kiekvieno mūsų kasdienybėje yra aibė asmeninių problemų – nuo nesuplautų indų ir smurto šeimoje iki nepaklusnių vaikų ir amžino pinigų stygiaus. Jeigu laiku nereaguosime į abstraktesnes, lyg ir tiesiogiai kiekvieno mūsų nepaliečiančias problemas, galime tapti lygiai tokiomis pačiomis aukomis, kaip tremtieji į sibirus ar dujų kameras, nes tai, kas konkrečią dieną įvyko konkrečioje vietoje, gali kitomis formomis pasikartoti bet kur ir bet kada.

Akcija taps ir operos-fantasmagorijos „Frank‘ Einstainas – XXI amžius“ pristatymu kitoje erdvėje. Tai tarsi premjeros įžanga. Akcijos tema – operos tema. Kompozitorės A. Žigaitytės premjeriniai spektakliai įvyks Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre rugsėjo 17 ir 18 dienomis ir Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre rugsėjo 25 d. Šiuo naujuoju kūriniu Muzikinis teatras pradės 24–ąjį sezoną.

Šiemet Lietuvos profesionalioji opera mini 90-mečio sukaktį – šiai sukakčiai Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras skiria visą naująjį teatro sezoną.

Akciją papuoš ypatingos dekoracijos: specialiai šiam renginiui pagamintos lėlės jau keliauja iš Kinijos. Lėlė baro šokėja vardu ledi Jaja (3.5 m aukščio) ir Frank' Einstainas (5 m aukščio). Jaja su publika bendraus ne tik akcijos dieną – spektaklio metu bus scenoje, o Frankas papuoš teatro holą, primindamas visiems apie mus supančias grėsmes.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją