Jo romanas „Parrot ir Olivier Amerikoje“ („Parrot and Olivier in America“) pateko tarp šešių knygų, pretenduojančių gauti premiją. Tarp nominantų – afrikietis Damonas Galgutas, airė Emma Donoghue ir britai Howardas Jacobsonas, Andrea Levy bei Tomas McCarthy`is.

„Sumažinti pretendentų sąrašą nuo 13 iki 6 nuostabiai gerų romanų buvo didžiulė garbė ir jaudinantis iššūkis “, – teigė vertinimo komisijai vadovaujantis britų poetas Andrew Motionas, pats pelnęs „Booker“ premiją.

„Tai padarę, mes jaučiamės tikri, kad parinkome knygas, parodančias didelę stilių ir temų įvairovę, o kiekviena jų siūlo gilius asmeninius malonumus“, – pridūrė jis.

P. Carey yra vienas iš dviejų rašytojų, jau du kartus laimėjusių šį prizą: 1988 metais „Booker“ premija apdovanota jo knyga „Oskaras ir Liusinda“ („Oscar and Lucinda“), o 2001 metais – romanas „Tikroji Kelly gaujos istorija“ („True History of the Kelly Gang“).

Šių metų premijos laimėtojas spalio 12 dieną bus paskelbtas Londone.

Vienas labiausiai vertinamų literatūros anglų kalba apdovanojimų skiriamas rašytojams iš Airijos, Britanijos tautų sandraugos šalių ar Zimbabvės.

Pretendentų kūriniai turi būti paskelbti praėjusiais metais ir parašyti anglų kalba.

Laimėtojui taip pat įteikiamas 50 tūkst. svarų (66 tūkst. eurų) piniginis prizas, o apdovanojimas garantuoja, kad kūrinys bus skaitomas visame pasaulyje, o knygų pardavimai pastebimai šoktels.

P. Carey „Parrot ir Olivier Amerikoje“ – tai improvizuotas pasakojimas apie prancūzų mąstytoją Alexis de Tocqueville`į bei neįmanomą tarno ir šeimininko draugystę.

Keiptaune gyvenančiam D. Galgutui antrąją nominaciją premijai pelnė kūrinys „Keistame kambaryje“ („In a Strange Room“) – ilgesio, griaunančio geismo, pykčio ir užuojautos pripildytas romanas, pasakojantis apie vieno žmogaus meilės ir vietos, kurią galima būtų vadinti namais, paieškas.

40-metė dublinietė E. Donoghue yra jauniausia rašytoja, patekusi į taip vadinamąją trumpąjį nominantų sąrašą. Jos knyga „Kambarys“ („Room“) pasakoja apie motiną ir jos penkerių metų sūnų, vienijamus meilės.

Trys britų autoriai – taip pat trumpojo nominantų sąrašo debiutantai.

Du kartus tarp 13 pretendentų į „Booker“ premiją patekęs H. Jacobsenas šį kartą nominuotas už knygą „Finklerio klausimas“ („The Finkler Question“), kurioje pasakojama apie BBC radijo prodiuserio, filosofo ir seno jų mokytojo draugystę bei netektis.

A. Levy, kuriai tarptautinę sėkmę atnešė knyga „Maža sala“ („Small Island“), naujame romane „Ilga daina“ („The Long Song“) prisimena jamaikietišką savo kilmę ir pasakoja apie cukraus plantacijos darbuotoją paskutiniais vergijos metais.

T. McCarthy`io romanas „C“ pasakoja apie vyrą, kurį persmelkė XX amžiaus pradžios elektronikos technologija, kuri galiausiai jį sunaikins.

Pernai premija paskirta britei Hilary Mantel už kūrinį „Vilkų salė“ („Wolf Hall“). Nuo to laiko vien Britanijoje parduota daugiau kaip pusė milijono knygos kopijų.

Tarp ankstesnių „Booker“ premijos laimėtojų – rašytojai Salmanas Rushdie, Kazuo Ishiguro, du kartus apdovanojimą pelnęs J. M. Coetzee, Iris Murdoch, Williamas Goldingas, V. S. Naipaulas, Thomas Keneally`is is Kingsley`is Amisas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją