VDA Baltajame koridoriuje veiks 1994-aisiais įsteigtos V.Vizgirdos premijos laureatų - Solomono Teitelbaumo, Justino Vaitekūno, Kristinos Gudonytės, Aistės Kirvelytės, Manto Kniubo, Dalios Andziulytės, Agnės Kulbytės, Rasos Noreikaitės, Rasos Brazauskaitės ir Simo Žaltausko - paroda.

Ši premija teikiama jauniesiems menininkams, tęsiantiems prieškarinės V.Vizgirdos ir jo bendraminčių Kaune įkurtos "Ars" dailininkų grupės tradicijas. Greta šių darbų bus eksponuojamas ir nežinomas ankstyvojo laikotarpio V.Vizgirdos autoportretas.

Taip pat antradienį Lietuvos dailės muziejus (LDM) sostinės Radvilų rūmuose pristatys pagrindinį V.Vizgirdos jubiliejinių renginių akcentą - apžvalginę dailininko kūrybos parodą, vyks dailininko atminimo vakaras. Parodoje bus eksponuojama apie 150 dailininko darbų bei įvairi dokumentinė medžiaga - fotografijos ir kt.

Apžvalginę savo kūrybos parodą Vilniuje V.Vizgirda buvo surengęs 1944 metais 40-mečio proga. Vėliau, dailininkui pasitraukus į JAV, V.Vizgirdos darbai Vilniuje buvo pristatyti visuomenei 1966-aisiais. Tuomet tapytojas pirmą kartą nuo emigracijos pradžios lankėsi Lietuvoje ir padovanojo nemažą savo prieškarinių kūrinių kolekciją LDM. Vėliau V.Vizgirda atsiuntė jau išeivijos laikotarpio darbų, muziejaus rinkiniai pasipildė ir po dailininko mirties.

Šiuo metu LDM saugoma apie 85 V.Vizgirdos kūrinių.

Apžvalginei parodai paveikslus, fotografijas, scenografijos eskizus ir kitą medžiagą LDM paskolino Lietuvos literatūros ir meno archyvas, Lietuvos muzikos, teatro ir kino muziejus, Žemaičių muziejus "Alka", Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka, Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerija bei privačios kolekcijos.

Ekspozicija apima aštuonias Radvilų rūmų sales - keturiose salėse bus demonstruojami prieškariniai V.Vizgirdos darbai, kitose - išeivijoje sukurti.

V.Vizgirda vadinamas viena ryškiausių 20 amžiaus Lietuvos dailės asmenybių. Baigęs Kauno meno mokyklą, tapytojas studijavo Paryžiuje. Ketvirtajame dešimtmetyje V.Vizgirda su Antanu Samuoliu, Antanu Gudaičiu, Juozu Mikėnu ir kitais įkūrė grupę "Ars" - jaunieji menininkai siekė reformuoti Lietuvos dailę, "įkvėpti" jai modernizmo dvasios bei suderinti europietiškas meno formas su lietuviškąja pasaulėjauta.

1944-aisiais V.Vizgirda emigravo, nuo 1950 metų apsigyveno JAV. 1993 metais, dailininkui mirus JAV, jo palaikai buvo perkelti į Lietuvą, Vilniaus Antakalnio kapines.

2004-aisiais bus minimas ir V.Vizgirdos bendražygio A.Gudaičio jubiliejus, kurio proga LDM taip pat surengs apžvalginę parodą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją