Jaunam lietuvių režisieriui patikėta pradėti festivalį kartu su garsiu lenkų režisieriumi Grzegorzu Jarzyna, kuris į Helsinkį atveža savo vadovaujamo „Rozmaitosci“ teatro Varšuvoje spektaklį pagal naujausią Masłowskos pjesę „Tarp mūsų viskas gerai“.

Festivalio programoje dar laukiama novacijomis garsėjančios britų grupės „Forced Entertainment“ pasirodymo, vienos karščiausių šių metų Edinburgo Fringe teatro festivalio naujienų - Enda Walsh pjesės „Penelopė“ premjeros ir kitų ryškių naujojo Europos teatro vardų. Lietuvos jaunąjį teatrą Helsinkyje taip pat atstovaus „Psilikono teatras“ su Auksės Petrulienės ir Tomo Dobrovolskio spektakliu „Pasmaugta ir nušautas“, kuriame originaliai jungiamos audiovizualinės priemonės ir lėlių teatras.

2008 metais kartu su festivaliu „Naujosios dramos akcija“ sukurtas A. Jankevičiaus spektaklis „Du vargšai rumunai, kalbantys LT“ – tai socialinis tragifarsas apie šiuolaikinės visuomenės perversijas. Vieną tamsią naktį gerai pasilinksminusi porelė nusprendžia apsimesti vargšais rumunais (arba tiesiog čigonais) ir pervažiuoti šalį pakeleivingais automobiliais. Pokštaudami jie pasirenka žemiausio visuomenės sluoksnio atstovų vaidmenis, nes būti „vargšu rumunu“ reiškia – būti niekuo. Ir pradeda jaukti ramų provincijos gyvenimą. Tačiau netrukus „vargšai rumunai“ pavirsta atpažįstamais tipais – jaunu populiariu aktorium, garsiame televizijos seriale vaidinančiu kunigą, ir vieniša motina, pašalpą už vaiko išlaikymą išleidžiančia svaigalams. Kelionė per gimtąją šalį jiems virsta tikru pragaru ir, patekę į virtinę netikėčiausių nutikimų, abu atsiduria ties bauginančia gyvenimo ir mirties riba.

Spektaklyje vaidina skirtingų kartų aktoriai – Gediminas Girdvainis, Jolanta Dapkūnaitė, Aldona Vilutytė, Agnė Ramanauskaitė ir Paulius Tamolė.

Nors pjesėje „Du vargšai rumunai, kalbantys lenkiškai“ yra daugybė iki ašarų juokingų situacijų, jos autorė pripažįsta, kad tai, ko gero, liūdniausia istorija, kurią jai yra tekę parašyti. „Pirmoji pjesės dalis yra apie dviejų jaunų žmonių karštinę ir beprotystę, antroji – apie jųdviejų staigų prabudimą kažkur Lenkijoje, apie netikėtai užklupusią vienatvę, susvetimėjimą ir kovą už gyvenimą. Pjesė kalba apie emocijų žiemą ir apie „rumuniją“ žmonėse šiandien“, – sako Masłowska.

Režisieriui Agniui Jankevičiui ši pjesė – „tai kelionė į savo tikrąjį aš, apsivalant nuo to, kuo jie gyvenime apsimeta, nuo vaidmenų, kuriuos jie vaidina prieš kitus. Man šis spektaklis yra ieškojimas atsakymo į klausimą – kas aš esu“. Šį pavasarį spektaklį „Du vargšai rumunai, kalbantys LT“ Vilniuje žiūrėjusi Dorota Masłowska įvertino jį kaip vieną sėkmingiausių savo pjesės pastatymų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją