Atidarymo šventėje – gražiausi vaidinimai ir dovanos

Pirmąją atidarymo dieną (šeštadienį 12 val.) bus rodomas naujausias teatro spektaklis vaikams „Liunės nuotykiai“. Pagal Roko Mikučio pjesę Almiros Grybauskaitės režisuotas vaidinimas mažuosius žiūrovus ir jų tėvelius supažindins su šaunios robinzonės nuotykiais. Į laukinę salą pakliuvusi mergaitė Liunė vaikus pamokys kaip reikia išgyventi nuožmių plėšrūnų knibždėlyne.

Tą pačią dieną teatras atvers duris ir suaugusiems. Ištroškę stilingo šešėlių erotikos ir absurdo dramaturgijos kokteilio teatvyksta 18.30 val. į „Žaliojo žąsinėlio teatro“ premjerą. Iš Didžiosios į Mažąją salę persikraustęs vaidinimas žada ne vieną intrigą: spektaklyje pramuštgalviškai vaidins 8 jaunieji teatro aktoriai, su žiūrovais bus šnabždamasi intymiomis temomis, o humoro jausmo nestokojantys garantuotai patirs tikrą palaimą. Pagal lenkų autoriaus Konstanty Ildefons Galczinski‘o absurdo minidramas sukurtas spektaklis – gardus kąsnelis nevengiantiems aštresnio teatro.

Sekmadienio vidurdienį teatre karaliaus seniausiu repertuare tituluojamas spektaklis vaikams „Cirkas yra cirkas“. Po šio legendinio spektaklio 14 val. visi kviečiami į iškilmingą naujos erdvės teatre - trečiajame pastato aukšte, palėpėje, įsikūrusių kūrybinių dirbtuvių - pristatymą Kelis metus remontuota 100 kv.m. salė netrukus bus padovanota jauniesiems teatro aktoriams. Kad šie galėtų repetuoti, eksperimentuoti, turėtų kūrybinius namus. Pristatymo programoje – teatro aktorių pasirodymai.

Antrąją sezono pradžios dieną vainikuos neeilinis spektaklis suaugusiems. 18.30 val. bus vaidinama Antano Strazdo poezijos ir efektingų vaizdų prisodrinta kompozicija „Pasvydo“. Į šį dailininkės Aušros Bagočiūnaitės-Paukštienės sukurtą spektaklį vasarą vykusios „Tebūnie naktis“ akcijos metu plūdo minios žiūrovų ir stebėjosi iki tol dar neregėtais vaizdais, meditaciniu lietuvių lyrikos skambesiu bei nuoširdžia aktorių energija.

Cunamis teatre – jaunoji aktorių karta

Naujojo sezono vinis – ką tik į teatrą dirbti atėjusių jaunų aktorių - Karolio Algimanto Butvido, Šarūno Datenio, Indrės Liutkevičiūtės, Imanto Preco, Astos Stankūnaitės, Jūratės Trimakaitės, Editos Zėčiūtės ir Dainiaus Zeinalovo - darbai. Šie jauni žmonės Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje dar birželį baigė aktorystės studijas. Tačiau nuo šiandien jie – profesionalūs lėlininkai, formuosiantys naują „Lėlės“ teatro trupės veidą.

Ant jaunųjų pečių netrukus guls rimti darbai. „Lėlės“ vadovo Juozo Marcinkevičiaus teigimu, to dar nėra buvę, kad į teatrą atėję nauji aktoriai jau turėtų tiek daug vaidmenų ir artimiausiu metu numatytos kūrybinės veiklos.

Pirmiausia, iki naujų metų planuojama į teatro repertuarą įtraukti 3 suaugusiems skirtus, debiutų festivalio „Tylos!” metu rodytus diplominius spektaklius. Vaidinimai bus koreguojami, perkuriami taip, kad atitiktų profesionalų lygį. Jau rugsėjo 24 d. žiūrovams bus pristatyta nauja poezijos spektaklio „Šeksrysap, t. y. Šekspyras“ premjera, kurią režisuoja Joana Čižauskaitė.

Su jaunaisiais ruošiasi dirbti ir Arnoldas Jalianiauskas – pagal Williamo Shakespeare‘o „Romeo ir Džiuljeta“ kurs judesio vaidinimą „Vardan tos“. Spektaklio premjera planuojama spalio pabaigoje. Galiausiai, nauja, alsuojanti radijo teatro stiliumi, vaidinimo „Pagal Jurgį ir kepurė“( rež. J. Čižauskaitė) versija „Lėlės“ scenos šviesą turėtų išvysti lapkričio mėnesį.

Gruodžio mėnesį numatoma dar viena premjera. Pagal Justino Marcinkevičiaus poemą „Grybų karas“ muzikinį spektaklį vaikams planuoja statyti „Lėlės“ meno vadovas Algirdas Mikutis. Vaidinime dalyvaus ne tik jaunieji lėlininkai, bet ir keletas vyresnių kolegų. Patirtis kuriant šį miuziklą jauniesiems neįkainojama – jie lavins savo vokalinius įgūdžius.

Tolesniuose „Lėlės“ teatro planuose numatyti dar keli intriguojantys kūrybiniai projektai. Po naujų metų su jaunaisiais žada dirbti režisierius ir dailininkas Vitalijus Mazūras, spektaklį pagal lietuvių liaudies pasaką „Laukinė obelėlė“ kurs lėlininkas Rimas Driežis, planuojamas ir tarptautinis projektas – vaidinimo pagal K. I. Galczinskio literatūrinę pasaką „Kavos malūnėlis“ pastatymas. Pastarojo kūrybinę komandą sudarytų dailininkė Julija Skuratova ir lenkų režisierė Ewa Piotrowska. Šios menininkės kartu jau kūrė lėlių spektaklius Rusijoje, Slovakijoje ir Lenkijoje.

Tęsiami edukaciniai projektai ir gastrolės

„Lėlė“ jau daug metų laikosi tradicijos ne tik rodyti spektaklius į teatrą atvykstantiems žiūrovams, bet ir tiems, kurie savo lėšomis sunkiai išgali tai padaryti. Kaip ir kiekvienais metais, taip ir ateinantį sezoną Vilniaus teatras „Lėlė“ vykdys įvairius edukacinius-socialinius projektus.

Bendradarbiaujant su „Assitej“ (Lietuvos teatrų vaikams ir jaunimui asociacija) bus tęsiamas projektas „Teatras keliauja pas vaikus“: su mobiliais Mažosios salės spektakliais „Lėlė“ gastroliuos po Vilniaus rajono mokyklas ir darželius, kurie neturi galimybių atvykti į teatrą. Taip pat, toliau bus vykdoma „Lėlės prabilo rytų Lietuvai“ akcija, kurios tikslas – rengti rajoninių mokyklų ekskursijas į „Lėlės“ teatrą: autobusu atvežtos grupės vaikų žiūrės spektaklius, eis grožėtis Gyvajame lėlių muziejuje saugoma ekspozicija bei klausysis aktorių pasakojimų apie teatrą ir lėlininkus.

Jau nuo rudens startuos kiek pakoreguotas naujas projektas „Vasara Lėlės teatre“. Šios akcijos metu teatras rūpinsis vienais Vilniaus vaikų globos namais. Jų auklėtiniai turės progą nemokamai lankytis spektakliuose, dalyvauti ekskursijose po teatrą.

Vasarai artėjant, gegužės – birželio mėnesiais, „Lėlė“ vėl lankysis Trakuose, Salos pilyje rodys spektaklius.

Sunkmečiui apkarpius lėšas, nelengva organizuoti gastroles. Tačiau „Lėlė“ ir naujo sezono metu stengsis neapvilti tų žiūrovų, kurie tikisi Vilniuje išvysti kitokį, netikėtą, užsieninį lėlių teatrą. Šiuo metu vyksta derybos dėl gastrolių su vienu lėlių teatru iš Izraelio. Spektaklis „Lėlėj“ būtų rodomas spalio – lapkričio mėn., kuomet vyks „Žydų kultūros dienų Lietuvoje“ renginiai.

Žiūrovai gali sulaukti ir dar vieno įdomaus lėlių vaidinimo. Spalio 18 d. „Lėlės“ spektaklis „Coliukė“ minės 10 metų gimtadienį. Ta proga planuojamas kviesti į gastroles koks nors garsus ir įvertintas to paties pavadinimo svetimšalių spektaklis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją