Pietvakarių Pamyre vykusio žygio metu alpinistai tris neturėjusias vietinių pavadinimų kalnų viršūnes pakrikštijo Lietuvos (6080 metrai), Čiurlionio (5794 metrai) ir Donelaičio (5837 metrai) vardais.

Kaip BNS pranešė A.Mickevičiaus biblioteka, žygyje dalyvavo devyni alpinistai - Kazys Montsvilas, Juozas Antanavičius, Aleksandras Jurgelionis, Stasys Miglinas, Vilius Šaduikis, Balys Binkauskas, Augustas Kubilius, Jaroslavas Okulič-Kazarinas ir Romualdas Augūnas.

Bibliotekoje rengiamame vakare prisiminimais apie kalnus dalinsis profesoriai Juozas Krikštopaitis ir J.Antanavičius, kiti prieš 40 metų pirmojoje lietuvių aukštuminėje ekspedicijoje dalyvavę alpinistai.

Kopimo į Čiurlionio, Donelaičio ir Lietuvos viršukalnes įspūdžius pasakos ir pernai jas aplankęs alpinistas Algimantas Juocevičius. Alpinistas BNS sakė pastebėjęs, jog šiose viršūnėse po jo paskutiniojo apsilankymo prieš 14 metų daugiau niekas nėra buvęs.

Šiuo metu lietuviškus vardus jau turi 22 viršukalnės. 2003 metais vienai suteiktas Karaliaus Mindaugo vardas. Tian Šanio ir Pamyro kalnuose stūkso Lituanicos, Dariaus ir Girėno, Vilniaus, Šiaulių, Maironio ir kitos lietuviškais vardais pavadintos kalnų viršūnės.

Šie pavadinimai yra įtaukti į turistinius žemėlapius, tačiau jų nėra oficialiai įteisinusios tos valstybės, kuriose yra viršukalnės. Alpinistas R.Augūnas BNS sakė, kad šią problemą Lietuvos Vyriausybė bandys spręsti.

Vakaro metu taip pat bus atidaryta R.Augūno fotografijų paroda "Žmonės kalnuose". Fotografijose užfiksuotos ne tik žygių akimirkos, bet ir Pamyro, Tian Šanio, Kaukazo kalnų papėdėse gyvenantys žmonės.

Vakaro metu muzikuos pianistas Rokas Zubovas, kurio tėvas žuvo kalnuose, bus rodomos skaidrės, užfiksavusios prieš 40 metų pirmaisiais lietuviškais vardais kalnų viršukalnes pavadinusius alpinistus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją