Ketvirtadienį Lietuvos ambasadoriui Vokietijoje Vaidievučiui Geralavičiui nusiųstame laiške prezidentas teigia, kad Kvedlinburgo kronikos, kurioje pirmą kartą paminėtas Lietuvos vardas, ekspozicija Lietuvoje būtų ryškus jubiliejinių renginių akcentas, pranešė prezidento spaudos tarnyba.

Lietuvos vardas pirmą kartą buvo paminėtas 1009 metais Kvedlinburgo kronikose. 2009 metais bus švenčiamas Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį. R.Paksas yra šį minėjimą rengiančios komisijos pirmininkas.

Vienintelė išlikusi Kvedlinburgo kronikos kopija, datuojama 1563 metais, yra saugoma Saksonijos nacionalinėje bibliotekoje, su kuria iš esmės sutarta dėl dokumento eksponavimo Lietuvoje.

Prezidento įsitikinimu, Kvedlinburgo kronika galėtų būti eksponuojama Taikomosios dailės muziejuje (arsenale), kur jau buvo eksponuoti vertingi Lietuvos istorijos dokumentai, arba atstatytuose Valdovų rūmuose.

Valdovų rūmus tikimasi atstatyti iki Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimo 2009-aisiais metais. Kronikos pargabenimu į Lietuvą ir jos eksponavimo sąlygomis, prezidento manymu, galėtų rūpintis Lietuvos dailės muziejus.

Prieš Kalėdas Vilniuje apsilankęs V.Geralavičius pasakojo, kad rankraštyje puikiai matosi lotyniškai įrašytas žodis "Litua" ir pasakojama istorija, kaip Lietuvos ir Prūsijos pasienyje "galvos neteko" vyskupas Bonifacijus Brunonas, atsiųstas į šiuos kraštus krikštyti pagonių. Vėliau jis tapo šventuoju.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją