Buvęs vadovas vos išgirdęs, kad skambina žurnalistai, padėjo ragelį. Paskambinus dar kartą nusistebėjo, kodėl ministerija pritarė L.Sėdžiaus kandidatūrai: „Kaip įsivaizduojate vadovą, neturintį patirties, bet kuriantį penkerių metų planus? Aš nesuvokiu, kaip bus galima dirbti“.
Į klausimą, ką darys išėjęs iš teatro, R.Teresas atsakė trumpai: „Pasuksiu į darbo biržą.“

R.Teresas žadėjo per kelias dienas kreiptis į juristus ir skųsti naujojo vadovo paskyrimą.
Naujasis J.Miltinio teatro vadovas L.Sėdžius neslėpė džiaugsmo ir prasitarė, kad jam atėjus vadovauti teatras tikrai sulauks permainų ir naujovių, jas akivaizdžiai pajus ir žiūrovai.

„Savo penkerių metų programą ir siūlymus, ką reikia keisti teatre, rašiau ne vienas, o su kolektyvu – sėdėjom, sprendėm. Jaučiau milžinišką kolegų palaikymą, nes visi suvokiam, kad teatras taip ilgiau gyvuoti nebegali“, – kalbėjo L.Sėdžius.

Aktorius tikino, kad nuo šiol teatre bus daugiau naujų spektaklių, kviestinių režisierių, gastrolių, o bilietai žiūrovams nebrangs.

Laukia naujų aktorių

Laimutis Sėdžius
L.Sėdžiaus teigimu, reikia atnaujinti teatro kolektyvą ir stiprinti bendravimą su miesto ir šalies kultūros įstaigomis, užsienio partneriais.

„Teatras, kaip ir visos kultūros įstaigos, išgyvena sunkius laikus, tačiau jis yra tokia vieta, kur negalima užmigti ant laurų ir nuolat klausytis žiūrovų plojimų. Stengsiuosi, kad bent kas dvejus metus į mūsų kolektyvą įsilietų naujų aktorių. Neatmetu ir viso kurso rengimo galimybės kuriame nors šalies universitetų“, – apie planus kalbėjo L.Sėdžius.

Pasidomėjus, ar nebus atleisti senieji teatro aktoriai, L.Sėdžius atsakė trumpai: „Mūsų kolektyvas yra puikus ir senieji aktoriai tikrai nebus keičiami.“

Naujasis vadovas tikisi, kad teatre suaktyvės apmirusi meno taryba, bus įsteigtos režisieriaus ir meno vadovo pareigybės.

„Darbų dabar turiu daug. Jeigu viskas bus gerai ir mano kandidatūros niekas neapskųs, darbų lauks dar daugiau“, – sakė miesto Tarybos narys.

L.Sėdžius, kol kas dar nežino, ar kandidatuos pavasarį vyksiančiuose miesto Tarybos rinkimuose.
Per 30 minučių pokalbį su komisija L.Sėdžius kultūros ministrui ne tik pristatė savo penkmečio planus, bet ir atsakė į klausimus apie teatro finansinę ir ūkinę situaciją.

Aktoriai džiaugiasi, administracija laukia

Teatro administratorė Beatričė Miškinienė atsisakė komentuoti paskirtojo vadovo kompetenciją ir tinkamumą vadovauti teatrui.

Teatro atstovas spaudai Audrius Rudys buvo lakoniškas: „Faktas yra faktas. Kaip gyvensim – gerai ar blogai – pamatysim, kai direktorius įžengs į savo kabinetą. Ar pats liksiu teatre – nežinau.“

„Nėra namų be dūmų, bet naujų vėjų teatre tikrai reikėjo“, – naujo vadovo atėjimu džiaugėsi aktorius Julius Tamošiūnas.

Pasak jo, L.Sėdžius bus puikus vadovas, nes jis visą teatrą, aktorių problemas ir bėdas išgyvenęs kartu su jais.

Išgirdus, kad prie teatro vairo stojo L.Sėdžius, o ne tris kadencijas teatrui vadovavęs R.Teresas, auksinį scenos kryžių laimėjusi aktorė Asta Preidytė neslėpė džiaugsmo.

„Manau, kad penkiolikos aktorių parašų reiškia daug, ir viską melu, demagogija ir savo žodžio nesilaikymu grindęs vadovas privalo palikti postą“, – „Sekundei“ teigė aktorė.

Pasak A.Preidytės, buvęs vadovas seniausią miesto teatrą nuvarė į duobę, nekūrė jokių planų ir perspektyvų.

„Manęs nedomina, ką veiks šis žmogysta, kai bus išmestas už durų. Jis nesidomėjo kolektyvu. Tik rūpinosi savo žmona – ji gaudavo visus norimus vaidmenis. Gal metas pasakyti, kad karalius nuogas?“ – nuoskaudos dėl buvusio vadovo elgesio neslėpė aktorė.

Kolegai L.Sėdžiui A.Preidytė negailėjo gerų žodžių: „Jis – puikus organizatorius, supratingas žmogus, geras aktorius, tad su kolektyvo pagalba tikrai išvalys teatrą ir prikels jį naujam gyvenimui.“

Vertinti dar anksti

Kultūros ministras Arūnas Gelūnas sako esąs patenkintas komisijos sprendimu, kad naujuoju vadovu paskirtas L.Sėdžius.

„Visi kandidatai susitiko su komisija, pristatė savo programas. Nors buvęs vadovas R.Teresas turėjo pranašumą prieš kitus, tačiau mes pasirinkome jo pavaldinį, nes jis pristatė aiškius, o ne lakoniškus planus, įvardijo tikslius žmones, kurie būtų atsakingi už paskirtas sritis“, – kalbėjo ministras ir pridūrė, kad teatrui reikalingas naujas vėjas.

Paklaustas, kaip vertina R.Tereso žodžius, kad L.Sėdžius neturi vadovo patirties, ministras atsakė gavęs teatro kolektyvo peticiją su prašymu vadovu skirti L.Sėdžių.

„Vertinti dar anksti, nes naujas vadovas dar nepradėjo dirbti. Kalbant apie patirtį, kyla natūralus klausimas: kam tada reikalingos kadencijos? Leiskime vienam žmogui dirbti iki mirties, kaupti patirtį ir tegul jis vadovauja. Teatro aktoriai nebuvo patenkinti R.Tereso darbu“, – teigė A.Gelūnas.