Jų vardai įrašyti skulptūrinėje Stasio Žirgulio kompozicijoje “Sparnuotoji kolona”.

Garbės sostas

Tuo pat metu, kai kompozitorius, varpininkas, eseistas, pedagogas Giedrius Kuprevičius vakar buvo kviečiamas užimti įsimintiniausio Kauno menininko sostą, M.K.Čiurlionio dailės gimnazijoje Vilniuje intensyviai rengtasi premjerai - prieš tris dešimtmečius sukurtos Giedriaus Kuprevičiaus roko operos “Ugnies medžioklė su varovais” spektakliui.

Iškilmių Kauno menininkų namuose leitmotyvu buvo dar viena prieš tris dešimtmečius Giedriaus Kuprevičiaus sukurta melodija - giesmė “Pagarbinkim meilę”, skambėjusi dramatiško likimo Jono Jurašo spektaklyje “Barbora Radvilaitė”.

Nors visa Giedriaus Kuprevičiaus kūrybinė biografija yra stebėtinai intensyvi, šie metai menininkui buvo kaip reta derlingi. Kauno valstybinis muzikinis teatras sezoną šiemet pradėjo Kauno operete “Kipras, Fiodoras ir kiti”, vasarą aštuntojo Pažaislio muzikos festivalio programoje skambėjo liturginė drama “Septyni Dovydo klausimai ir Rauda”, nauji kūriniai buvo pristatyti festivaliuose “Jauna muzika” ir “Iš arti”.

Improvizacijos

Žinodami Giedriaus Kuprevičiaus improvizacinį talentą, iškilmių rengėjai nevengė provokacijų. Viena jų - užduotis sukurti ir atlikti kūrinį “Trims varpeliams ir fortepijonui”. “Suprantu, kad šiemet man yra ko pavydėti”, - juokavo atsakomojoje kalboje Giedrius Kuprevičius.

Pretekstą šiam jausmui, jo nuomone, galėjo duoti statistika: per pusmetį itin populiarią jo sukurtą dainą “Kregždutės” įvairios radijo stotys transliavo 4 tūkstančius kartų. Pats menininkas jautėsi laimingas dar ir todėl, kad prieš pačias iškilmes Kauno technologijos universiteto senatas vienbalsiai pritarė Garso ir vaizdo technologijų katedros Humanitariniame fakultete, kuriam jis vadovauja, įsteigimui.

Kūrybos bičiulio pripažinimu džiaugėsi ir vilniečiai: daugelio Giedriaus Kuprevičiaus kūrinių atlikėjai - vokalistė profesorė Regina Maciūtė, violončelininkas Saulius Lipčius, gitara grojantis jo sūnus Saulius, padovanoję susirinkusiems nostalgiškų melodijų.

Smagų pokštą iškrėtė solistė Sabina Martinaitytė ir pianistė Audronė Eitmanavičiūtė, atlikusios “klasiškai diversiškas metafiziškas metamorfozes”, sukėlusias entuziastingas ovacijas.