Piliavietės pašonėje, greta pasukamojo tiltelio iškilsianti bronzinė Vaiduoklio skulptūra įkūnija vieną iš senųjų Klaipėdos legendų, kurioje pasakojama, kaip prieš 415 metų Klaipėdos pilies sargybinis Hansas fon Heidė iš Ditmaršo žemės staiga išvydo vaiduoklį. Mistiškas legendos svetys po trumpo pašnekesio su kariškiu įspėjo, jog miestui gali „grūdų ir malkų pritrūkti...“, o po to taip pat netikėtai pradingo.

„Rytprūsių legendose“ užrašytas pasakojimas įkvėpė skulptorius Svajūną Jurkų ir Sergejų Plotnikovą, architektus Vaidotą Dapkevičių ir Vladą Balsį. Beveik dvejų metų kūrybinių ieškojimų rezultatas - iš vandens į krantą žengiančio Vaiduoklio siluetas. 2,4 metrų aukščio mistinis personažas yra išlietas iš bronzos, o virš kranto linijos iškilsianti jo dalis turi savo paslaptį: kiekvienas, priėjęs prie Vaiduoklio, bus vaiduokliškai pasveikintas. Greta kūrinio bus pritvirtinta lentelė su lietuvišku ir vokišku autentiškos legendos tekstais.

Naujos skulptūros iniciatorius bendrovės „Pamario restauratorius“ direktorius Aldas Kliukas tikisi, jog miestiečiai svetingai priims piliavietės naujakurį ir jis, kaip ir kitos bendrovės iniciatyva miestą papuošusios skulptūros, taps neatsiejama Klaipėdos įvaizdžio dalimi, turistų traukos tašku. Juolab kad Vaiduoklis turi seną ir prasmingą istoriją. Kūrinio iniciatoriai sako nesibaiminantys, jog į miestą sugrįžęs Klaipėdos juodasis vaiduoklis neva gali prišaukti negandų. Miesto bendruomenei tiesiog siūloma susidraugauti su Vaiduokliu ir gyventi taip, jog grūdų ir malkų nepritrūktų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją