Daugiau nei 20 Lietuvos ir užsienio fotografų ir beveik 100 teksto autorių – tiek žmonių prisidėjo prie knygos „Vilnius: miesto portretas“ kūrimo. Sostinės veidą atspindi tiek seniausi dokumentai, tokie, kaip Gedimino laiškai, tiek ir šių dienų autorių – Justino Marcinkevičiaus, Marcelijaus Martinaičio, Aido Marčėno ir kitų kūryba.

„Sunku pasakyti, kada kilo idėja šiai knygai, bet, matyt, jos materializavimas ir tvarkymas prasidėjo prieš kokius 6 metus. Mes norėjome, kad tai būtų (tikriausiai, to dar nebuvo) visų laikų, mūsų manymu, geresnių fotografijų (per 150 metų), taip pat, gražių, garbių atsiliepimų apie Vilnių rinkinys“, – sako Raimondas Paknys, knygos „Vilnius: miesto portretas“ leidėjas ir vienas iš autorių.

„Man atrodo, kad tai labai reprezentacinė knyga ir tos knygos sostinei reikėjo. Apie Vilnių jau yra nemažai rašyta, bet reikėjo būtent tokio turinio. Man ji labai patiko: gražus maketas, geras tekstas, estetiška knyga ir labai universali – universaliausiam skaitytojui“, – tvirtina Romualdas Budrys, Dailės muziejaus direktorius.

Knygoje svarbią vietą užima Valdovų rūmai. Paskutinės fotografijos darytos būtent čia.

„Čia toks išskirtinis trigubas sutapimas: vis akivaizdesnis tautos noras aprėpti savo žygį istorijos vingiuose, taip pat Žemutinės pilies atkūrimu įkūnyta valia užbrėžti valstybingumo kontūrus ir štai šis leidinys – azartiška pastanga inventorizuoti Vilniaus turtą“, – mano publicistas Pranas Morkus.

Knygoje pateikiami unikalūs miesto kadrai – leidinio sumanytojai daugiau nei dviejuose šimtuose fotografijų iliustruoja sparčiai besikeičiantį Vilniaus veidą.