Dvi teatro naujienos - Operos paramos fondo dovanoti klarnetai bei paskutinę šių metų dieną - gruodžio 31-ąją pasirodysianti Franzo (Franco)Leharo "Linksmoji našlė" buvo pristatytos penktadienį vykusioje spaudos konferencijoje.

Priimdamas iš šį rugsėjį pradėjusio veikti fondo pirmininkės Birutės Vizgirdienės gautus du prancūziškų klarnetų komplektus, teatro vadovas Gintautas Kėvišas pripažino, kad ši vertinga dovana - instrumentai kainavo apie 28 tūkst. litų - vis dėlto negali visiškai patenkinti teatro orkestro poreikių, tačiau taip tiek LNOBT, tiek fondas atkreipia dėmesį į instrumentų problemą.

Be to, teatras žengia atsakomąjį žingsnį ir savo ruožtu už daugmaž tokią pačią sumą perka fleitų.

Šiemet Kultūros ministerijos pradėtos centralizuotos instrumentų atnaujinimo programos dėka teatro orkestras gavo valtornų.

Nuotaikingąją F.Leharo operetę "Linksmoji našlė" LNOBT stato austrų režisierė Monica Wiesler (Monika Vysler), režisavusi šiame teatre jau du spektaklius - Johanno Strausso (Johano Štrauso) operetę "Vienos kraujas" (1998) ir Jacques'o Offenbacho (Žako Ofenbacho) operą "Hofmano istorijos" (1999).

Žymiausiuose Europos muzikiniuose teatruose spektaklius statanti režisierė ir choreografė yra įsitikinusi, kad operetė turi būti tokia, kokia yra - truputį smagi, truputį liūdna, truputį banali ir nostalgiška, erotiška, pašaipi, juokinga ir visuomet nuoširdi.

Reabilituojantį dažnai kiču vadinamą, paviršutiniškumu ir senamadiškumu kaltinamą žanrą, M.Wiesler nesiekia reformuoti ar "sušiuolaikinti" "Linksmosios našlės" - dėl tokių režisūrinių ambicijų, jos manymu, tik tuštėja salės ir bilietų kasos.

Pirmą kartą ši operetė buvo pastatyta 1905 metais, tad režisierė sieks išsaugoti šio laikotarpio stilistiką. Šį uždavinį M.Wiesler padeda spręsti estų scenografas ir kostiumų dailininkas Eldoras Renteris.

Pasak pastatymo muzikinio vadovo ir dirigento, šių metų Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Jono Aleksos, po darbo su austrų režisiere jis pradėjo "labai rimtai žiūrėti į operetę" - ypatingo muzikinio ir plastinio lengvumo reikalaujantį žanrą.

Dirigentas atskleidė paslaptį, kad "Linksmosios našlės" žiūrovai išgirs ir aktualių, su dabartines situacija susišaukiančių dalykų, taip pat bus du komiškieji personažai - vieną vaidins teatro aktorius Gediminas Girdvainis, o kitas, pasak statytojų, bus dar geriau visiems žinomas ir daug kartų per televiziją matytas žmogus.

Pagrindinius "Linksmosios našlės" personažus atliks ir kankanus šoks Laima Jonutytė, Inesa Linaburgytė, Vytautas Juozapaitis, Laimonas Pautienius, Vytautas Bakula, Sigitas Dirsė, Regina Šilinskaitė, Irena Zelenkauskaitė, Audrius Rubežius, Edmundas Seilius, Raimondas Baranauskas, Deividas Staponkus, Kęstutis Alčauskis, Mindaugas Zimkus ir kiti.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją